Легенда на Дунав (Русе) загуби битката с COVID-19

Стоян Маринов - Чаната си отиде на 79-годишна възраст

Бившият футболен национал на България Стоян Маринов-Чаната си отиде от този свят на 79-годишна възраст. Тъжната новина съобщи неговият зет Стефан Николов, пише Gong.bg.

"Днес коронавирусът не прости и на един от най-големите русенски футболисти и мой тъст - Стоян Маринов-Чаната! Лека ти пръст, Чана!", написа Николов.

Маринов е бивш национал, офанзивен полузащитник - крило с уникален демараж, корав нрав и шеметна бързина.

"Такъв играч трудно може да бъде спрян с позволени средства, защото е като тайфун", описват го феновете на Дунав. Записва 6 мача за националния тим.

Стоян Маринов е роден на 15 септември 1941 г. в село Сокол, Силистренско. Играл е за Доростол (1958-1961) и Дунав (1961-1976). Най-доброто крило на Дунав. Има 291 мача и 57 гола в „А“ група за Дунав.

Чаната е трети във вечната листа на Дунав за най-много реализирани голове в елита. Пред него са само Никола Йорданов със 133 и Никола Христов със 59. Финалист за Купата на Съветската армия през 1962 г. и 4-то място в „А“ РФГ през 1975 г. с Дунав.

През декември 2020 г. Чаната и друг бивш футболист на русенци - Стоян Илиев-Лисика, бяха наградени от БФС като играчи, навършили 60 години и записали мачове за националния отбор.

Маринов играе за националния тим в края на 60-те, когато е на крачка от участие на Световното първенство в Мексико през 1970 г. Той има мачове за ЦСКА със статут на нает играч при визита на "червените" в Судан.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен