Кметът Спартански благодари на правителството и на Борисов

Премиерът подчерта, че най-важното за Плевен и Ловеч е автомагистрала "Хемус"

Както вече стана ясно, кабинетът отпусна 656 000 лв. на община Плевен за консервация и реставрация на Къща-музей "Цар Освободител Александър II" и на Параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец", както и за ремонт на улица "Генерал Скобелев".

"Парите трябваше да бъдат усвоени в по-кратък срок, сега сме на етапа на провеждане процедура по избор на изпълнител на първия етап от тази амбициозна реконструкция, която не е правена на бул "Скобелев". Това е подходът към входа на "Скобелев парк", където е и националният обект "Панорама Плевенска епопея". И сме благодарни, че парите ни се дават, за да продължим работата. Проектът е за много повече пари, но ние ще търсим вече в следващите етапи собствено, европейско, евентуално и помощ от държавата финансиране. Така както действаме с инфраструктурата по отношение на целия град - с голяма част европейско финансиране преобразихме централната част", каза Георг Спартански на заседанието на МС.

Кметът докладва на премиера и как се развива ситуацията с ВиК сектора.

"Довършваме водния цикъл Плевен - Долна Митрополия. Остава да се довърши само пречиствателната станция в село Божурица. Иначе водопроводната мрежа в Тръстеник, Долна Митрополия, Буковлък и Ясен е завършена", посочи Спартански.

Кметът на Плевен  изказа благодарност към кабинета, тъй като миналата година бе прехвърлена част от природен парк "Кайлъка" на общината и бяха осигурени средства за поддържането, което гражданите оценяват.

"Паркът е с огромно значение за плевенчани и гостите на града. Вече действаме на широк фронт и се надявам да го приведем във вида, в който го помнят старите плевенчани и средните поколения. Организирано е сметопочистването. Сега паркът няма нищо общо като почистване на боклуци и отпадъци от туристи и граждани, друг е въпросът за самосъзнанието, но това е отделна тема. На широк фронт се извърша изчистване на подрастите, които бяха обрасли парка като джунгла. Поръчал съм ремонт на цялото алейно осветление. На компроментираните алеи, където е необходимо, ще се постави нова настилка. Пейки, кошчета, охрана... Изобщо всичко както трябва да бъде", заяви Спартански и използва случая, за да благодари и на финансовия министър.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че най-важното за Плевен и Ловеч е автомагистрала "Хемус".

"Това е тема, която вълнува всички в този регион. Виждаме как вървят нещата. Важен е и обходният път, който от шосето Плевен - Ловеч да заобиколи Плевен и да излезе след това в посока Русе, за да не влизат автомобилните потоци и тежкият транспорт в града. АПИ действат с този въпрос по проектирането. Надяваме се, че с Божията помощ, както се казва, и това ще стане факт в следващите години, тъй като е важно за този регион", каза Спартански.