Русенци се покланят пред новия паметник на Васил Левски

Животът

18-02-2021, 10:27

Снимка:

Община Русе, Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Навършват се 148 години от обесването на Васил Левски

Днес отбелязваме една значима дата за всички русенци. След повече от две десетилетия усилия точно на този ден миналата година беше направена символична първа копка и бе положен основен камък на мястото, където сега се издига паметникът на Васил Левски, припомнят от областна администрация.

Монументът, който беше изработен по проект на русенския скулптор Даниел Кънчев и архитект Силвия Славова, е почти 4.2 метра висок, като самата фигура на Дякона е с височина от 3 метра.

Припомняме, че паметникът беше открит на 11 септември 2020 година в Парка на възрожденците.

„Безсмъртните завети на Левски продължават да са актуални и днес, да не угасват и да ни водят по пътя към утвърждаването на неговите идеали! Именно патриотичното начало, здравият разум и почитта към героите са гаранта да съхраним България! Нека националният интерес винаги ни води и да не допускаме подмяна на историята!

Благодаря на всички, които допринесоха за изграждането на паметник на Дякона в Русе!“, споделя Григоров по случай днешната годишнина.

Утре областният управител Галин Григоров ще поднесе цветя пред паметника на Апостола на свободата в Русе.

Най-търсеният в Османската империя, Васил Левски, е заловен през декември 1872 година край Къкринското ханче. Въпреки няколкократните опити да бъде освободен, добре пазен от 200 – 300 заптии по време на придвижването му, всички са неуспешни. На 14 януари 1873 година в София му е издадена смъртна присъда, която няколко дни по-късно – на 21 януари е потвърдена от султан Абдул Азис. Той ще бъде завинаги запомнен в народната памет като пръв идеолог и организатор на българската национална революция. Васил Иванов Кунчев остава велик със своите идеи за бъдещия свят, за чиста и свята република, за истинска свобода – политическа и социална. Дяконът пледира за свобода на личността, словото и печата, за равноправие между хората, независимо от тяхната народност, вяра и социално положение. Неговият девиз е „Свобода и всекиму своето“.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен