Плевен ще чества Трети март с камбанен звън и издигане на националното знаме

Заради мерките - молебен от плевенски свещеници няма да бъде отслужен, няма да има и официални слова

Тържествен камбанен звън от всички плевенски храмове в 12.00 часа ще огласи началото на ритуала по повод Националния празник Трети март на централния площад „Възраждане”. В присъствието на почетна рота от Плевенския гарнизон под звуците на „Горда Стара планина” ще бъде издигнат българският трибагреник, след което пред Вечния огън в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към паметта на загиналите за Освобождението на Плевен и България опълченци и воини от многонационалната Руска армия. Предвид извънредната противоепидемична обстановка молебен от плевенски свещеници няма да бъде отслужен, както и няма да бъдат произнесени официални слова.

По традиция в деня на Националния празник всички обекти на Регионалния военноисторически музей – Плевен, ще имат свободен вход за посетители. Панорама „Плевенска епопея 1877” ще бъде отворена от 09 до 17.30 ч., от тук ще има преки включвания в Сутрешния блок на БНТ.

По повод Трети март в Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” ще бъде представена изложба по проект „Уникални реликви от Българското възраждане и национално освобождение” с експонати от фонда на Регионалния военноисторически музей Плевен.

Награждаването на победителите в 23-ото издание на конкурса за детска рисунка „Освобождението”, в който участваха 543 творби на ученици от 54 училища от 29 общини в 17 области на България, ще се състои на 02 март от 11.00 ч. в „Плевенска епопея 1877”.

Предвид масовия характер на събитията Община Плевен призовава всички участници да спазват въведените противоепидемични мерки – дистанция от 1.5 м и носене на предпазни маски.