Апел за съдействие на Клиниката по очни болести в УМБАЛ – Плевен

Кметът Георг Спартански оправи апел

С апел за съдействие се обърна чрез профила си във Фейсбук кметът на Плевен Георг Спартански.

"Университетската очна клиника в гр. Плевен е единственият център в Северна България за хирургично лечение на заден очен сегмент и помага на пациенти с отлепена ретина, наранявания или диабетици да прогледнат отново. През ноември 2019, след 12-годишни усилия е закупена апаратура за ретинална хирургия за университетската очна клиника в Плевен ид-р Анелия Хохвартер, наша съгражданка, която работи във Виена, Австрия като очен хирург, започна обучението на персонала в Плевен. Проблемите, които възникват в последствие, засягат следоперативното възстановяне на пациентите. Описано накратко, пациентите трябва да лежат 2-3 дена по очи след оперативната интервенция, а леглата в клиниката са амортизирани от дългогодишна употреба. Това пречи на оздравителния процес и резултатите са не винаги задоволителни, защото е невъзможно пациентът да лежи по нужния начин в наличните в клиниката легла.

Д-р Хохвартер и фотографът Юрий Чарийски, който също живее и работи в Австрия, са подсигурили чрез своите професионални контакти 12 легла (размери 2х1 метър, могат да бъдат транспортирани и едно върху друго) и 9 нощни шкафчета от клиниката Шердинг, която се намира на 15 км от Пасау, в Горна Австрия. Ще се извърши предавателен протокол за дарение от клиниката и приемен протокол за приемане на дарението от Университетската очна клиника в гр. Плевен.

Едни малки пречки, като неподходящо болнично легло, могат да повлияят на резултатите на такава сложна хирургия, като ретиналната и показват, че и малките детайли в процеса на лечението играят огромна роля.

Нужни са съмишленици, с помощта на които да се реализира дарението. Моля транспортни фирми, които имат възможност да транспортират тези 12 болнични легла и 9 нощни шкафчета, да се отзоват и подкрепят кампанията!

С благодарност ще бъде приета и помощ от партии, НПО и всеки друг, готов да помогне безвъзмездно за транспортиране на дарението в помощ на една от плевенските клиники и нейните болни!!!"