Ученици от Езиковата гимназия в Плевен – участници в Евроскола

Младежите бяха отличени за иновативното си участие в европейски програми

Младшите посланици от ПГПЧЕ – гр. Плевен под ръководството на старши посланик Грета Димова – заместник-директор по учебната дейност и учител по английски език бяха отличени в Допълнителния модул на програмата „Училище – посланик на Европейския Парламент” за активното си участие и иновативните дейности през учебната 2019-2020 г. По време на извънредната ситуация по повод COVID-19 при електронното обучение от разстояние те инициираха създаването на „Банка за европейска споделена съпричастност” и рубрика „Европа в нашите сърца”, при което всеки ден в рамките на 80 календарни дни бяха публикувани на английски език материали и презентации с изследвана и проучена от тях  актуална информация, създадени от тях постери, рисунки, клипове, есета, огласени чрез Програмата за училища посланици на Европейския съюз, чрез Бюрото на Европейския съюз в България с хаштаг #ЕвропаСрещуCovid19, чрез е-Туининг платформата и Фейсбук страници на международните проекти, чрез социални мрежи и медии.

За активната си и съдържателна дейност, за заявената си устойчива гражданска позиция  младшите посланици спечелиха участие в инициативата на Европейския парламент „Евроскола”. Събитието се проведе онлайн на 12.03.2021 г. Участниците бяха поздравени от председателя на Европейския Парламент  Давид Сасоли, а след това участваха в дискусия на тема "Укрепване на солидарността на ЕС по време на извънредни ситуации: Трябва ли да се ангажираме повече?" с вицепредседателя на Европейския Парламент Катарина Барли.

По време на сесията за задаване на въпроси  и предлагане на иновативни идеи чрез онлайн чата младшите ни посланици: Никола Пачевски, Деница Димитрова, Владимир Николов, Деница Великова, Валентин Кирпиев, Веселина Йончева, Ангел Иванов, Веселин Вълов, Ивона Георгиева, Николай Благьов, Ивайла Съботинова, Моника Фердинандова, Яна Георгиева, Надежда Иванова, Михаил Иванов, Ванеса Петрова, Симон Шарабански, се отличиха със смислени въпроси най-вече от сферата на дигиталното образование, здравеопазването, икономиката, тероризма, малкия и среден бизнес, климатичните промени, околната среда, валутната стабилност, голяма част от които се появиха на електронното табло в парламентарната зала.

Ученици от Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици – гр. Плевен многократно са били депутати за един ден в Европейския Парламент в Страсбург по програма Евроскола, но сега за първи път участваха в това вълнуващо събитие онлайн.

Всяка пандемична криза е и ново начало, и нова възможност, и път към нова еволюция, но морално задължение на всяка образователна институция е да продължи да бъде посланик на европейските ценности и да изгражда дух на гражданска активност  и солидарност у своите възпитаници.