Проф. Григор Горчев: Здравната криза е под контрол

Според него здравеопазването издържа засега стрестеста

Здравната криза е под контрол. Натискът в болниците е основен проблем. Смятам, че засега болничното здравеопазване издържа стрестеста, който е много съществен. Динамично е, при нас е ден за ден и не знаем какво ще бъде утре. Това заяви проф. Григор Горчев в ефира на БНТ.

Той отбеляза, че здравната система е лабилна и чувствителна на реформи, и ако се правят промени, те трябва да бъдат компенсирани с разбирателство между основните партии в следващия парламент.

"Това касае здравето на нацията, това е най-важното в момента. Ние трябва да успокоим системата, в момента не е време за реформи. Трябва да се концентрираме върху проблема, защото не знаем колко ще продължи и как ще се развие", заяви той, визирайки кризата с коронавируса. "Познавам много здравни системи, защото съм бил къде ли не. Трябва да намерим нашия си, български вариант, който да бъде компромисен. Проблемите трябва да бъдат решени от експертите, защото една тотална смяна на системата, ще бъде много рискова", подчерта още той.

"Не трябва да гледаме черногледо на нещата, имам контакти с мои колеги в Западна Европа и знам каква е ситуацията там. Ние трябва да бъдем спокойни, че все пак овладяваме нещата. Спомнете си какво беше в Италия, в Испания, в САЩ... Ние търсим нашия български вариант по отношение на т.нар. локдаун, който не е толкова строг както в Гърция, например. Това са неща, които всички ги знаят, но трябва да се търси компромисът", категоричен бе проф. Горчев.

"Плевен има здравеопазване на едно високо, европейско ниво. Няма разделение на болниците, помагаме си и се справяме. Пълни са отделенията с ковид болни, но засега удържаме положението", заяви проф. Горчев.

Попитан защо влиза в политиката, той заяви, че е в такава възраст, в която има огромен опит и има експертен потенциал. "Дал съм много на медицината, на здравеопазването, на образованието, на семейството си. Мога да бъда полезен. Мисля, че би било лош вкус да се капсуловам и да стоя настрани от тоа, което става. Имам модерни идеи, които поне да предложа, а надявам се и да осъществя", обясни още специалистът.

"Мечтая за деня, когато Северна България ще се доближи до Южна България. Има една римска поговорка, че пътят е живот. Сега с магистрала "Хемус", която се строи, мисля, че ще можем да осигурим един по-добър живот за хората. Това ще е една глътка въздух за хората в плевенския регион", каза проф. Горчев.