Проф. Григор Горчев: Идеите на опонентите ни за реформи в здравеопазването са стряскащи

БСП предлага модел отпреди 10 ноември, посочи той

"В здравеопазването в страната в момента има стабилност и това трябва да се запази. Здравеопазването е една много чувствителна система и трябва да бъде пипана много внимателно. Всички политически партии говорят за реформа на здравната система, но техните предложения са стряскащи и неприемливи. На здравеопазването в страната не му трябва рязка реформа. Основният модел на здравно осигуряване, който е възприет у нас, трябва да бъде запазен. По него работят всички болници в цяла Западна Европа. Той трябва да се надгражда постепенно.“ Това заяви проф. д-р Григор Горчев по време на среща в болницата в Левски.

"Болниците трябва да останат търговски дружества, за да има отчетност. Това, което се предлагат от БСП, болниците да не са търговски дружества, е моделът отпреди 10 ноември. Идеята на ГЕРБ е да има допълнителни фондове за осигуряване, които да покрият така нареченото доплащане от страна на пациента“, обясни проф. д-р Григор Горчев.

Той, заедно с кандидатите за народни представители Мирослав Петров, Десислава Панталеева и Дочко Дочев, проведоха и поредица от срещи с жители на Обнова, Малчика и Левски.

"Болницата в Левски е стабилна. Съвместно с ръководството на болницата работим добре, стремим се са увеличаваме бюджета ѝ, съобразно темповете на работа. По време на пандемията нямаше сътресения, справя се много добре. МЗ и НЗОК работят по посока да осигурят на болниците необходимите условия за работа, финансиране и допълнителни средства за хората на първа линия, които им дават сигурност, за да си вършат работата спокойно”, каза Десислава Панталеева, зам.-директор на здравната каса в Плевен.

"Инвестициите в инфраструктура, образование и здравеопазване ще продължат и за напред. Само в Малчика има спечелени проекти тази година за финансиране на ремонтните дейности на сградите на здравната служба и кметството, но то е защото Магдалена Банчева, кмет на селото от ГЕРБ, работи активно”, сподели Мирослав Петров.