Бойко Борисов: Всеки българин ще получи пропорционално ваксини

"С лидерите на европейските страни в Европейския съвет обсъдихме най-пространно темата за COVID-19 и разбира се ваксинирането, което е най-важното в борбата с тази пандемия", заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието.

"Ключовото, по което се обединихме и сме единодушни, че разпространението на ваксините трябва да бъде разпределено по начин, по който да помогне на всички държави членки, така че едновременно всички да можем да излезем от пандемията", уточни премиерът.

"Днешната ключова дума е заедност, солидарност, така че доволен съм от всички дискусии, но мисля, че всички държави членки разбраха колко е важно за пред света, за пред нашите сънародници, че всеки един от нас ще получи пропорционално толкова ваксини, колкото са необходими", заяви Борисов.

"Днес ни беше представена информация за "Спутник V". Ваксината тепърва предстои да се одобри, най-рано това ще се случи през юни", допълни премиерът.

Премиерът Борисов отбеляза, че цифровият дигитален сертификат ще даде на хората възможност да се придвижват свободно в ЕС, а "зеленият цифров дигитален сертификат" ще е в услуга за по-лесно придвижване, ще предотврати и евентуално карантиниране.

Борисов заяви още, че европейските лидери са подкрепили българската прокуратура в разразилия се шпионски скандал.

"Голяма радост за лидерите на ЕС беше участието на американския президент Джо Байдън в заседанието", сподели Борисов.

"Ключовата дума тук е да бъдем заедно, да бъдем солидарни, да си помогнем и за ваксините".

Вижте цялото изявление на премиера след заседанието на Съвета на Европа.