Президентът Румен Радев - патрон на семинар, организиран от ВВВУ "Георги Бенковски"

Семинарът е посветен на 60-тата годишнина от първия полет на човек в Космоса

Президентът Румен Радев ще посети на 12 април Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски". Той е патрон на семинар, посветен на 60-та годишнина от първия полет на човек в Космоса.

Темата на семинара "Бъдещето на въздухоплаването и космическите изследвания в Република България" привлече вниманието на 24 –ма учени от Института за космически изследвания към БАН , ВА „Г.С.Раковски“, Уни БИТ, СУ „Св.Климент Охридски“, Министерство на отбраната и структурни звена на ВВС, представители на Асоциацията на Българската авиационна индустрия, летище Варна.

Ще бъдат споделени лични наблюдения, идеи, проекти и добри практики по двата основни въпроса на семинара: "Космически изследвания в България" и "Съвременни тенденции във висшето образование при подготовката на авиационни кадри".

За участие в семинара се очакват командира на ВВС, генералния директор на държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ , директора на ИКИТ-БАН, председателя на асоциацията на Българската авиационна индустрия.

Гостите и участниците във форума ще разгледат и документалната фотоизложба „60 години от първия полет на човек в Космоса“, посветена на Юрий Гагарин. Фотосите са предоставени от Руския културно-информационен център .

ВВВУ "Георги Бенковски" ще направи специален подарък на участниците в събитието – второто издание на български език на фундаменталния труд на изобретателя, инженера, авиатора Асен Йорданов "Вашите криле", с което отбелязваме 125-та годишнина от рождението му и 85 години от първото издание на книгата.