Активният сезон по градозащита в страната ще стартира на 21 април

Това съобщиха от Изпълнителната агенция „Борба с градушките”

Активният сезон по градозащита ще започне в 9.00 часа на 21 април 2021 г., сряда. Това съобщиха от Изпълнителната агенция „Борба с градушките”. Противоградовата защита с ракети ще се осъществява над територията на областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 262 ракетни площадки към тях.

Агенцията за борба с градушките разполага с 17731 противоградови ракети за осъществяване на операции по изкуствени въздействия, а само през последните две години защитаваната от градушки територия е увеличена от 17 млн. на 22 млн. дка. За този период са въведени в експлоатация нови 63 ракетни площадки, с цел опазване на земеделската продукция.

В началото на месец май предстои да бъде поставени началото и на пилотния проект за противоградова защита със самолети, която ще обхване незащитената с ракети територия на Северна България.

През активния сезон по градозащита тази година ще се осигурява радарно покритие на атмосферата над територия на България със седем метеорологични радарни станции, оборудвани със софтуер IRIS на „VAISALA“. За тази цел до края на месец май предстои да бъде монтиран и пуснат в експлоатация един нов доплеров радар. Той ще бъде разположен в Шумен. Благодарение на него ще се осъществява по-добър радарен мониторинг на атмосферата над Североизточна България.

Актуалната метеорологична радарна информация може да бъде проследена в реално време в сайта на Изпълнителната агенция „Борба с градушките” - тук.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"