Община Белене въвежда водородна инсталация в отоплителната си система

Водородната система е интегрирана към отоплителната инсталация на сградата на общинската администрация

На 22 април 2021 г. в 11:00 ч. община Белене ще открие водородна система за производство на високо енергийно гориво.

Водородната система е интегрирана към отоплителната инсталация на сградата на общинската администрация. Използването на високо енергийното водородно гориво е част от проекта „Водородна община за зелено бъдеще“ и е стъпка от амбициозната стратегия на община Белене за енергийна ефективност.

Интеграцията на водород към котелни стопанства на фосилни горива е иновативен модел за постигане на устойчива висока енергийна ефективност и кореспондира със съвременните тенденции в рамките на Зеления пакт на ЕС.

Интегрираната система е продукт на иновативна българска компания, разработила собствена технология за добив на водород по метода на импулсната електролиза. Системата оптимизира горивните процеси в отоплителната система на общинската сграда, чрез добавяне на водород и кислород, произведени на място. Тя е напълно автоматизирана и работи автономно, като регулира производството и подаването на водородното гориво със собствени софтуер и електроника за управление.

След въвеждане в експлоатация на системата значително ще бъдат намалени разходите за конвенционално гориво - в рамките на 30-45%, а също така и отделяните вредни емисии - с около 30% по-малко.

В своята програма за енергийна ефективност Община Белене се фокусира върху използването на съвременни решения, които да бъдат прилагани комплексно и да доведат до осезаеми ползи за местния бюджет и чувствително намаляване използването на замърсяващи горива. Програмата на общината предвижда, след анализ на ефекта, подобни инсталации да бъдат внедрени и в други публични сгради, като част от мерките за подобряване на енергийната ефективност и поетапно постигане на целите за енергийна неутралност.

Първата подобна водородна инсталация бе открита на 30 ноември 2020 г. в СУ „Д-р Петър Берон“ – Червен бряг. Инвестицията, направена от общината, е първият реализиран пилотен проект за използване на водорода като гориво в обществена сграда.