Започва набирането на заявки за наемане на млади висшисти в областни и общински администрации

Разкриват 370 места за млади висшисти по програма "Старт в кариерата"

От 22 април 2021 г. Агенцията по заетостта започва прием на заявки от областни и общински администрации и столични районни кметства за разкриване на нови общо 370 работни позиции за младежи с висше образование. Работните места се финансират по Програма „Старт на кариерата” в рамките на Националния план за действие по заетостта за 2021 г., като се предоставят средства за трудови възнаграждения в размер на 800 лв. и дължимите върху тях допълнителни възнаграждения и осигурителни вноски.

Всяка общинска или областна администрация може да заяви по едно работно място, а общинските администрации в областните градове и районните кметства към Столична община – по две свободни позиции за млади висшисти.

За да се включат в програмата „Старт на кариерата”, младежите трябва да са на възраст до 29 години, да са завършили висше образование и да нямат трудов стаж по придобитата специалност. В рамките на 12-месечен трудов договор те ще могат да натрупат първия си стаж, професионален опит и умения по придобитото образование, с което да стартират своето кариерно развитие.

За да дадат шанс на младите хора, общинските или областните администрации, както и районните кметства в София в периода 22-28 април т.г. могат да подадат в местната дирекция „Бюро по труда” заявка за свободно работно място, в която да посочат изискванията си за образование, професия, умения, компетентности на кандидатите, както и да определят начина и документите за кандидатстване.

Младежите, които отговарят на условията на Програмата, ще бъдат поканени и насочени от бюрото по труда, в което са регистрирани, за кандидатстване към работни места на разстояние до 50 км от местоживеенето им. Всеки младеж може да кандидатства и за други работни места, като информация за заявените работни места в страната може да получи от всяко бюро по труда или от сайта на Агенцията по заетостта. За работните места, обявени по Програмата, могат да кандидатстват и заети лица, работещи по различна от придобитата специалност професия, като за целта е необходимо да потърсят съдействието на бюрото по труда по местоживеене.

До 21 май 2021 г. работодателите ще извършат окончателния си подбор сред насочените от бюрата по труда младежи, а класираните и одобрени кандидати ще започнат работа в първите дни на месец юни. 

Препоръчваме на младите хора да се запознаят с възможностите, реда и условията за работа по програма „Старт на кариерата”, които са публикувани на официалната интернет страница на Агенцията по заетостта в рубрика „Програма „Старт на кариерата” на следния адрес: https://www.az.government.bg/pages/programa-start-na-karierata/. В същата рубрика след 28 април 2021 г. ще бъде публикуван и списъкът на заявените работни места в областни и общински администрации и районните кметства към Столична община.

Подробна и пълна информация може да се намери и във всички бюра по труда в страната, където на заинтересованите се предоставят консултации и съдействие за кандидатстване, участие, подкрепа за териториална и/или професионална мобилност и други допълнителни услуги.