Бърз PCR в болница "Сърце и Мозък" в Плевен

Вирусологичната лаборатория на територията на болница "Сърце и Мозък" в Плевен получи одобрение от Министерството на здравеопазването и  разрешение за провеждане на PCR изследване за COVID-19 от националната система за външен контрол. Тя разполага с висококачествена нова апаратура и работи с реактиви, сертифицирани за инвитро диагностика. Резултатите се признават при пътуване в чужбина или пристигане в България

Базираният на real-time PCR диагностичен тест за идентифициране на генетичния материал на вируса SARS-CoV2, причиняващ заболяването Covid-19, е златният стандарт за диагностика на този вирус. Когато човек е заразен с този вирус, вирусни частици могат да бъдат открити в горните дихателни пътища. Тестът е базиран на взимане на проба чрез натривка със специален тампон от лигавицата на носа и гърлото. Взимането на пробата отнема около една минута и се извършва на място, в УМБАЛ "Сърце и Мозък". За целта не е необходимо предварително записване на час. Желаещите да се изследват се обръщат към служителите на регистратура, които ще ги насочват към специалист, взимащ пробата.

Като правило, пробите с взимат между 8:00 и 12:00 часа всеки работен ден, а резултатите се получават след 16:00 на същия ден. По изключение и след предварителна уговорка, проби могат да се взимат и след 12:00 часа от понеделник до четвъртък, като резултатите се получават след 16:00 на следващия ден.

Цената на изследването за Covid-19 е 90 лв, без допълнителна такса за пробовземане.

Валидността на теста зависи от изискванията на съответната страна, за която пътувате, но най-често е до 48 или до 72 часа. Тези изисквания се променят в зависимост от епидемиологичната ситуация по места и затова е необходимо да се потърси актуална информация от съответните официални източници. Важно е да се има предвид, че за дата на резултата се счита денят, в който е взета пробата!

Ако ви е необходим сертификат на английски език, който важи при пътуване в чужбина, моля, информирайте екипа на лабораторията при взимането на проба. Тази услуга не се заплаща допълнително. Сертификатът се получава на място, в рамките на работното време на лабораторията.

Няма ограничение във възрастта за извършване на PCR тест.

За повече информация, можете да се обаждате на телефон 064 678400 или да посетите уеб-страницата на УМБАЛ "Сърце и Мозък".