Великден е! Христос Воскресе!

Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род

Възкресение Христово, Великден, е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Иисус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася от храма запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма “Св. Възкресение”, при слизането на Благодатния огън. Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава “Христос Воскресе”. Отговорът е “Во истина воскресе!” Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца, козунак и агнешко месо.

Христос Воскресе, скъпи читатели! Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"