Договорът за доставка на 14 нови електробуса и зарядни станции за тях вече е факт

Стойността на договора е 13 417 322.40 лв. с ДДС

Договорът за доставката на 14 нови електрически автобуса Yutong, ведно с допълнително оборудване, и 14 зарядни станции за тях беше подписан днес в Заседателната зала на Община Плевен от инж. Ангел Несторов – управител на „Тролейбусен транспорт” ЕООД, и Андон Димитров – изпълнителен директор на избрания изпълнител – „Българска автомобилна индустрия” ЕАД – София. На церемонията присъстваха кметът на Община Плевен Георг Спартански, неговите заместници Стефан Милев и Милен Яков, Тодор Стойков – търговски директор на „Българска автомобилна индустрия” ЕАД.

Доставката на електробусите и зарядните станции се осъществява в рамките на проекта „Утвърждаване на екологосъобразния обществен транспорт в Плевен”, процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух – BG16M1OP002-5.004, по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”. Проектът се осъществява от Община Плевен в партньорство с общинското дружество „Тролейбусен транспорт” – Плевен. Изпълнението му стартира на 04.12.2019 г., а срокът за приключване е до  04.09.2023 г. Общата стойност на проекта е 17 951 744.44 лв.

Днес правим поредната успешна стъпка към модернизация на градския транспорт и постигане на пълната му екологосъобразност, коментира кметът Георг Спартански. В града ни се движат 54 нови тролейбуса, доставени на два етапа, а с новите електробуси с основание можем да се гордеем, че сме единственият град в България и от малкото в Европа с изцяло екологичен градски транспорт. Новата придобивка ще ни позволи да разкрием нови транспортни линии и да разширим съществуващите, с което ще повишим качеството на обслужване на нашите граждани, допълни той.

Срокът за доставка на новите екологични превозни средства и зарядните станции е 7 месеца от подписване на договора, или до 12.12.2021 г., разказа търговският директор на

„Българска автомобилна индустрия” ЕАД Тодор Стойков. Стойността на договора  е 13 417 322.40 лв. с ДДС. Автобусите Yutong са 12-метрови, нископодови, с корпус от двойно галванизирана високоякостна стомана за по-голяма сигурност на пътниците и водача. Снабдени са със система за видеонаблюдение, високоговоряща система, както и със система за наблюдение и диагностика в реално време.

Напълно климатизираните автобуси разполагат с 32 седящи места и обособена зона за майки с колички и трудноподвижни хора. Достъпът до тях е улеснен благодарение на механичната рампа и системата за накланяне.

Пробегът на един електрически автобус Yutong при пълен заряд е до 400 км, а времето за зареждане на батерията е под 4 часа. Над 67 тона са вредните емисии въглероден диоксид, които ще бъдат спестени от едно превозно средство на годишна база.

Гаранцията на електробусите е 60 месеца, а на батериите им – 96 месеца. Високоспециализиран екип от БАИ и Yutong Bus ще гарантират тяхната надеждна експлоатация и навременно и компетентно сервизно обслужване.

Българска Автомобилна Индустрия ЕАД е официален представител на един от лидерите в производството на градски, туристически и специализирани автобуси - Zhengzhou Yutong Bus CO. Автобуси Yutong оперират в над 120 държави по света. Yutong Bus е и едноличен лидер в производството на електробуси в световен мащаб. Електробуси с марката Yutong са доставени  в Англия, Испания, Франция, Швеция, Дания, Исландия, Полша и др. европейски държави.

БАИ ЕАД е компанията, която достави първия електрически автобус в България преди 4 години. Благодарение на отличното му представяне, ниските експлоатационни разходи и ниския разход на електроенергия БАИ се налага като основен партньор, предлагащ по-екологични и икономични транспортни решения. За последните 5 години компанията е доставила над 160 автобуса Yutong, задвижвани на природен газ, дизел и електричество, които осигуряват по-комфортно и екологично придвижване на жителите и гостите в няколко български града.