ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ открива филиал в Северна Македония

Животът

16-05-2021, 13:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Великотърновският университет става първият чуждестранен университет с филиал на територията на Република Северна Македония. Разширява се сътрудничеството между Великотърновския университет и Международния славянски университет в Македония. Двете институции имат желание да внесат своя дял за подобряване на българо-македонските добросъседски отношения и на отношенията с останалите балкански страни. Разработката и реализацията на проекта е стъпка в подкрепа на усилията на българското правителство за европейската интеграция на Западните Балкани.

„Малко преди началото на тържеството по случай патронния празник на ВТУ в телефонен разговор с премиера на Северна Македония Зоран Заев получих неговото уверение, че другата седмица се очаква правителството да вземе решение за разкриване на филиал на Великотърновския университет на територията на Република Северна Македония“, сподели в приветствието си за празника на вуза проф. Христо Бонджолов – ректор на ВТУ.

Той обяви също, че университетът е спечелил два проекта за модернизация с финансиране по програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ в размер на над 4 млн. лева и още три проекта по програма „Еразъм“ на обща стойност 1 400 000 евро.