Кметът на Плевен изчисли: Изборният ден ще продължи 20 часа, ако няма достатъчно машини

Георг Спартански изрази опасенията си за машинния вот.

Кметът на Плевен Георг Спартански заяви, че е невъзможно в 13-часов избирателен ден всички гласоподаватели да упражнят правото си на вот, а изборният ден ще продължи 20 часа, ако няма достатъчен брой машини. Пред bTV той обясни, че дори да се съкрати времето до 2 минути, пак ще се получи невъзможна ситуация.

"В секциите в града средното количество гласоподаватели е около 800 в една секция. При резултатите от последните избори почти 50% са гласували, това показва, че минимум толкова се очаква да упражнят правото си на вот и на тези избори. Т.е. при 400 гласоподаватели, реално упражнили правото си на глас, ако целият процес на гласуване от влизането до излизането от изборното помещение трае около 3 минути, това са 20 часа. Невъзможно е в 13-часов избирателен ден всички гласоподаватели да упражнят правото си на вот", категоричен бе плевенският градоначалник. 

Според Спартански коментарите за гласуване с машини за 10 секунди отчитат техническото време на грамотен избирател при работеща перфектно машина, които са необходими той да маркира на дисплея вота си, но не отчитат времето, в което той ще отиде до комисията, ще му сверяват данните и останалите процедури.

"Аз самият съм гласувал 4-5 минути с машина, защото тя не беше в изправност. Трябваше няколко минути, за да се задейства и отговаря на командите. Моят въпрос е как с по една машина, които имаме в секциите с до 1000 избиратели, те ще гласуват. Трябва да има поне две", каза още кметът на Плевен.

Той допълни, че е привърженик на машинното гласуване, защото по този начин много ще се ускори отчитането на резултатите, но то трябва да бъде направено по адекватен начин с достатъчно техника.