Двудневно учение за защита при бедствия се проведе в Белене

Събитието бе организирано от Община Белене

Екипите на ИА „Морска администрация“ и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен участваха в двудневно учение за защита при бедствия и проведоха операция по локализиране и ликвидиране на замърсяване на нефтен разлив по р. Дунав. Бяха извършени действия по откриване на замърсяването с дрон, заграждане на мястото с бонови съоръжения, третиране със специализирани екологични препарати и изпомпване на замърсения слой.

По време на учението служителите разиграха различни ситуации, като беше проверено взаимодействието и координацията между отделните институции, както и реакцията при бедствия. След края на демонстрациите беше извършен анализ на проведеното учение, като цялостното представяне на участниците беше оценено положително от Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

Събитието бе организирано от Община Белене на тема: „Дейност на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, органите за управление и силите на Единната спасителна система за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи при опасност от наводнение и възникнало силно земетресение“. Основната цел на учението е да се провери готовността на институциите за извършване на координирани действия при бедствени ситуации. Участие взеха представители на различни институции: ИА „Морска администрация“, Областна администрация – Плевен, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен, Служба „Военна полиция“, Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, 55-ти инженерен полк – Белене, МБАЛ – Белене, Районен център 112 – Монтана, БЧК – Плевен и ЧЕЗ.