МОН: Всички ученици се връщат в клас от 31 май

В училищата ще продължат да се прилагат вече въведените мерки за дезинфекция и носене на лични предпазни средства

От 31 май т.г. се възстановяват присъствените занимания в училищата за всички ученици от пети до единадесети клас, съгласно заповед на министъра на здравеопазването от 18 май т.г., посочват от пресцентъра на Министерството на образованието и науката /МОН/.  

От просветното ведомство напомнят, че в училищата ще продължат да се прилагат вече въведените противоепидемични мерки за дезинфекция и носене на лични предпазни средства. Освен това ще се ограничат контактите между отделните паралелки и класове.  

При повишена заболеваемост сред ученици или учители директорите могат да предлагат преминаване към обучение от разстояние в електронна среда. Това предложение трябва да е предварително одобрено от над 50% от родителите, съгласувано с обществения съвет и прието от педагогическия съвет на съответното училище. 

След приключване на тази процедура се уведомява регионалното управление на образованието. Предложението се изпраща до министъра на образованието и науката, който взима окончателното решение. 

„Не е необходимо разрешение от министъра, когато по преценка на директора към дистанционно обучение преминава отделна паралелка от училището“, уточняват от МОН. 

Открита остава и възможността със заявление родители да пожелаят децата им да продължат да се обучават в електронна среда и след 31 май т.г.

„Срокът за преминаване към обучение от разстояние ще се съобразява с епидемичната обстановка в училището“, уверяват от просветното министерство. Експертите му са категорични, че присъственото обучение е изключително важно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците, в следствие на което ще се придържат към възможността дистанционните занятия да не продължават повече от 10 учебни дни.