Ученици гостуваха на Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия

С много настроение, добра организация и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки премина „Денят на отворени врати“

По случай Международния ден на детето – 1-ви юни ученици от средните училища на Област Плевен посетиха Военновъздушната учебна база в гр. Долна Митрополия.

С много настроение, добра организация и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки премина „Денят на отворени врати“. За отличната координация с училищата голям принос оказа съдействието на Военно окръжие гр. Плевен. В празничния ден присъстваха над 200 средношколци от СУ „Евлоги Георгиев” – гр. Тръстеник, СУ „Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Пордим, СУ „Неофит Рилски“ – гр. Кнежа, СУ „Асен Златаров“ – с. Гиген и СУ „Васил Априлов“ – гр. Долна Митрополия.

С огромен интерес гостите разгледаха експонатите в музея на авиобазата. Ц.сл. Кремка Алипиева изнесе увлекателна беседа, с която ги запозна с историята на Летище Долна Митрополия и бойните традиции на Българските Военновъздушни сили.

Посещението продължи с разглеждане на самолети L-39 ZA и “Pilatus“ PС-9М, които бяха изложени в хангара на „Ескадрила за периодично обслужване и войскови ремонт“. Там пилотите и авиационните инженери представиха техническите характеристики на двата самолета и отговориха на многобройните въпроси. След това на учениците бе дадена възможност да надникнат в пилотската кабина и да се снимат за спомен.

Щастливи, че имаха уникалния шанс да се докоснат до авиацията и да научат колко е отговорна професията на българските военнослужещи, децата си тръгнаха от Летище Долна Митрополия с мечтата да станат пилоти и авиационни специалисти.