Плевен се поклони пред подвига на Ботев и загиналите за свободата на България

В знак на признателност пред паметника бяха поднесени венци и цветя

С поднасяне на цветя, минута мълчание и вой на сирени Плевен почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, информират от пресцентъра на емстния парламент. Възпоменателната церемония по повод 145-годишнина от гибелта на поета революционер се състоя пред паметника му на едноименния булевард в града от 11,30 ч. в присъствието на десетки признателни плевенчани.

Свята признателност засвидетелстваха представители на държавната и местна власт, сред тях и представители на Общински съвет - Плевен в лицето на председателя Мартин Митев и общински съветници. Пред паметника бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански и екипът му, представители на институции, политически партии, обществени организации, деца от училищата "Христо Ботев" и "Патриарх Евтимий", много родители с децата си. Традиционно в честването се включиха и военнослужещи от Плевенския гарнизон.

Свещеници от плевенски храмове отслужиха панихида, децата от хор "Звъника" с диригент Ваня Делийска изпълниха възрожденски песни, а Общинският духов оркестър - химна на България. За делото и историческата роля на Ботев говори кметът Георг Спартански.

В знак на признателност пред паметника бяха поднесени венци и цветя. Точно в 12.00  започна и воя на сирените в знак на почит към  героите.