Плевенската полиция откри нива, засята с канабис

Образувано е досъдебно производство

Нива, засята с канабис, откри плевенската полиция. Оперативните действия са в рамките на специализирана полицейска акция с участието на служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и Специални тактически действия при ОДМВР – Плевен.

На 4 юни 2021 година около 22:00 часа в землището на село Бреница в горски пояс, разделящ две обработваеми ниви, до пресъхнал напоителен канал, са установени 45 саксии със засадени растения от рода на конопа и 48 конопени растения, с височина от 60 до 120 см, засадени в почвата. В района е засечена и 42-годишен от селото, в момент на полагане на грижи - поливане на част от растенията. Иззети са растенията, торове и препарати за растителна защита. На разстояние от около 800 м. от тази нива, в горски пояс, от двете страни на напоителен канал с течаща в него вода, са открити и иззети други 39 растения от рода на конопа, чувал с тор, кофа и права лопата.

Уведомен е дежурен прокурор при РП – Плевен. 42-годишният е задържан за срок до 24 часа. Извършено е претърсване и изземване при условията на неотложност от екип на РУ Кнежа в дома му. Намерени са две полиетиленови самозалепващи се опаковки с размери 8 см. х 12 см., със суха, зелена тревиста маса. Предстоят експертизи за установяване на вида на сухата зелена тревиста маса.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 354 „в“, ал. 1 от НК. Работата продължава.