WWF организира зарибяване на Дунав при Белене с критично застрашения есетров вид моруни

Това е петото зарибяване, което природозащитната организация предприема от 2014 г. насам

Природозащитната организация WWF организира уникално събитие на брега на Дунав. На 11.06. (петък) от 13:00 часа експерти-ихтиолози от WWF ще пуснат във водите на реката около 4000 риби от критично застрашения есетров вид моруни. Това ще се случи на крайбрежната ивица на гр. Белене, непосредствено до хотел „Престиж“, в присъствието на официални гости и служители от ресорните държавни институции.

Рибите са отгледани в български развъдник при специални условия, позволяващи по-лесната им адаптация в естествената среда. Те са с генетично доказан дунавски произход, което е гаранция, че местните популации не са изложени на допълнителен риск с пускането на чужди видове. Новите риби ще бъдат маркирани, за да може да се установят местообитанията им, а също и да бъдат различавани от естестевеноизлюпилите се екземпляри. Експерт на WWF ще проведе специална демонстрация и ще покаже детайли от процеса на маркиране на рибите.

Оцелели стотици милиони години, днес най-големите сладководни риби – моруните – са изложени на опасност от изчезване. Международният съюз за защита на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от видове в света. В долното течение на Дунав са идентифицирани последните размножаващи се в естествени условия популации на четири вида есетри в Европейския съюз. Затова WWF България работи усилено за опазването на техните естествени местообитания.

Това е петото зарибяване, което природозащитната организация предприема от 2014 г. насам. През последните седем години екипът на WWF е работил във Ветрен, Лом и Белене и e пуснал във водите на Дунав над 77 хиляди маркирани чиги, руски есетри и моруни. Ихтиолозите напомнят, че есетрите, както и останалите мигриращи риби, играят важна роля като индикатор на здравите екосистеми в реката.

В момента е в сила пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море. Въпреки това понякога възрастните  екземпляри, които навлизат в река Дунав, за да се възпроизвеждат, все още стават плячка на бракониери. Причината е високата цена на техния хайвер на черния пазар. WWF предупреждава, че всеки продукт от дива есетра е незаконен и вреди както на малкото останали есетрови популации, така и на бъдещите доходи на рибарите.