Партиите и коалициите не се разбраха за съставите на секционните избирателни комисии

Районната избирателна комисия – Плевен ще решава за съставите

Районната избирателна комисия – Плевен ще решава за съставите на секционните избирателни комисии в община Плевен по повод изборите за нов Парламент на 11 юли 2021 г. Причината е, че политическите партии и коалиции, които се отзоваха днес на поканата на кмета на Община Плевен Георг Спартански за консултации, не стигнаха до консенсус.

На база постигнатите резултати от последните парламентарни избори Районната избирателна комисия определя съответните квоти, общия брой на членовете на всяка партия, които трябва да има в секционните комисии, като от тях има и съответен процент в ръководството на тези комисии, обясни кметът. „Общинска администрация няма задължение, но, разбирайки широкия обществен отзвук, изготвихме списък с примерно разпределение на база квотите, дадени от РИК. В него чисто математически са разпределени съответните представители на партиите във всяка от комисиите и на всяка партия бяха предоставени ръководни места - председател, заместник-председател или секретар. Този помощен материал, който не ангажира с нищо партиите, беше направен с оглед на това да облекчи работата им и те да направят своите конкретни предложения. В хода на дискусиите се видя, че липсва съгласие и склонност към компромиси, което по общо решение доведе до това да се прекратят консултациите. Както регламентира Изборният кодекс, въпроса ще реши служебно Районната избирателна комисия“, каза още Георг Спартански.

На територията на община Плевен има 162 секционни избирателни комисии, по-късно ще преценим дали ще има и колко ще са подвижните кутии за гласуване на хора с физически увреждания, посочи кметът. Общо 127 са секциите в гр. Плевен, 35 са в 22-те села и гр. Славяново на територията на общината.