Няма да затягат мерките в Плевен заради индийския щам на коронавируса

Без паника засега, но ако има ръст на случаите, може да има нови ограничения

Няма причина за паника, не се налага в региона да се вземат допълнителни мерки, предстои да се направи малко по-задълбочено проучване на контактните на човека, регистриран като заразен с индийския вариант на коронавирусната инфекция. Това заяви пред журналисти служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Припомняме, че по-рано днес от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха за случай на индийския вариант, потвърден в Плевен. Пробата от временно пребиваващ в страната пациент, изпратена от УМБАЛ "Д-р Георги Странски" на 21 април, е била секвенирана в НЦЗПБ на 5 май. След повторен анализ в международната генна банка GISAID, през юни е установено, че се класифицира като Вариант на безпокойство, преди наричан още "Индийски вариант".

"Засега това е изолиран случай, не е тежък, но това е силно предупреждение, че ако продължаваме да подценяваме вируса и се колебаем дали се ваксинираме, вълна от инфекция би могла да настъпи и по-рано, преди есента", каза още Кацаров.

"Няма да се променят противоепидемичните мерки заради случая в Плевен, но ако се регистрира нарастване на броя на случая на заразените, нашата възможност е тази", допълни Кацаров.