Вирусолог: Индийският вариант не е по-опасен, но е по-заразен

Охарактеризирането на даден вариант на COVID-19 отнема около два месеца

Охарактеризирането на даден вариант на коронавируса отнема около два месеца. Това каза пред bTV доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел Вирусология в Националния център по заразни и паразитни болести, по отношение на открития индийски вариант на вируса в Плевен.

"Технологичното време за обработване на тази база данни, която се получава, отнема време и то е не по-малко от месец и нещо", каза тя.

По думите ѝ нашите лаборатории са напълно готови да хващат новите варианти на коронавиуса. Изпращането на проби по линия на Европейския съюз се прави, когато те са в прекомерно голямо количество.

"Трябва 5 до 10% от положителните проби да бъдат изпращани за секвениране. Ние имаме капацитет да секвенираме около 200 проби седмично", обясни доц. Гломб.

Вирусологът каза, че клиничната картина на индийския вариант не се различава, така че да може да се различи от останалите.

"Световният опит показва, че "Делта" вариантът няма променена клинична картина. Няма и тежко протичане, но е значително по-заразен", допълни доц. Любомира Гломб.

В момента у нас доминира британският вариант на коронавируса.