Общинският съвет на Плевен гласува 15 000 лв. за Ивет Горанова

Предложението влезе като извънредна точка на днешното заседание на Общинския съвет

Плевенчанката Ивет Горанова, която спечели първата българска квота за Олимпийските игри в Токио в спорта карате, ще бъде подпомогната финансово за подготовката си за олимпиадата със средства от общинския бюджет на Плевен в размер на 15 000 лв. Предложението влезе като извънредна точка на днешното заседание на Общинския съвет и получи единодушната подкрепа на общинските съветници.

В деловодната система на Община Плевен на 21 юни тази година е постъпило заявление от Русалин Русалинов - президент на Клуб по бойни изкуства „Петромакс“ и вицепрезидент на Българската национална федерация по карате, за финансово подпомагане на състезателката по олимпийско карате Ивет Горанова. В заявлението са представени разчети за необходимите средства за предолимпийската подготовка на Ивет Горанова. Състезателката и спортният клуб, в който е картотекирана, отговарят на изискванията на Глава Пета от общинската Наредба №33 за финансово подпомагане на спортните клубове на територията на община Плевен, като имат право на подпомагане в размер до 15 000 лв. годишно за разходи за подготовка, пътни, нощувка и храна, включително физикално и медикаментозно възстановяване и материално-техническо оборудване. Съгласно чл. 22 от Наредба №33 „…Подпомагат се състезатели, завоювали квота за предстоящи Олимпийски игри, които подписват договор за реклама и състезателите се задължават да рекламират по подходящ начин Община Плевен на международни състезания и състезания от национален мащаб.“

Във връзка с гореизложеното Общински съвет - Плевен, при решение: да бъде сключен договор за реклама на Община Плевен и финансово подпомагане по реда на Глава Пета от Наредба №33 с Клуб по бойни изкуства „Петромакс“ и състезателката Ивет Горанова в размер на 15 000 лв. във връзка със спечелената квота за участие в Олимпиадата в Токио. Средствата ще бъдат осигурени от резерва за непредвидени и неотложни разходи в частта „Местни дейности“ от бюджета на Община Плевен.

Ивет Горанова е златен медалист от Европейските игри в Минск и бронзов медалист от световно и европейско първенство. Карате като спорт влиза за първи път в програмата на Летните олимпийски игри в Токио и е един от най-масовите спортове в света. Младата спортна надежда на Плевен и страната ни ще се бори за олимпийски медал на 5 август 2021 г. в Токио! Пожелаваме й успех и олимпийска титла.