"Младите хора и социалното включване в мултикултурния град" със заключителна пресконференция в Плевен

Мисия

28-06-2021, 17:04

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Млади гвардейци от Румъния и България тренираха футбол в школата на Лудогорец

Отличиха плевенчани за патриотична дейност по създаването на младежки гвардейски отряди и оркестри

IX Етърски ученически гвардейски отряд с първа представителна проява в страната

Президентът присъства на учредяването на IX Етърски ученически гвардейски отряд

Румен Радев идва за освещаване знамето на IX Етърски ученически гвардейски отряд

Футболен национал и гвардейчетата на Плевен отправиха специален коледен поздрав (Видео)

Обявен е конкурс за 50 вакантни войнишки длъжности за гвардейци

Д-р Денислава Ангелова: Диабетът е социално значим проблем

Мартин Митев: Признанието към д-р Денислава Ангелова е гордост и за Плевен

Връчват наградата "Woman of Valor" на д-р Денислава Ангелова на церемония в Плевен

Д-р Денислава Ангелова: Над 360 деца не искаха да си тръгнат от студената зала в Плевен

Ренета Камберова и д-р Денислава Ангелова дариха икона на църквата "Св. Георги" в село Цапари, Битолско

"Златната" Ренета Камберова и д-р Денислава Ангелова с общ национален спортно-образователен проект

Илия Милушев: Това, което прави д-р Денислава Ангелова е пример за младото поколение

"За ученическите гвардейски отряди на България вече няма граници", сподели д-р Денислава Ангелова

В пресклуба на БТА в Плевен се проведе заключителна пресконференция по повод реализацията на проекта "Младите хора и социалното включване в мултикултурния град". Пред медиите застанаха д-р Денислава Ангелова - председател на Сдружение "Младежки гвардейски отряди", Виорел Гици - председател на "Акчес" - Кълъраш, Румъния, Димитър Митев - директор на СУ "Иван Вазов", доц.-д-р Анелия Рангелова – психолог, Николай Матев - ръководител на VІ-ти Ученически Гвардейски отряд на СУ "Христо Ботев" - Айтос, полк. Илия Милушев - съветник на президента, сержант Димитър Борисов от НГЧ, лейт. Теодор Михаил-Петришор - представител на румънската гвардейска част и Богдан Богату - преподавател по история от Румъния.

Проектът "Младите хора и социалното включване в мултикултурния град" на българското Сдружение "Младежки гвардейски отряди" и румънската асоциация АКЧЕС, реализиран с финансовата подкрепа на Програма "Еразъм +", сектор "Младеж", с договор № 2020-2-BG01-KA105-079362, е послужил на 50 младежи от Айтос и Кълъраш да придобият нови умения и компетентности, като в същото време и им е помогнал и за социално сближаване.

"Дадохме на румънската неправителствена организация добрият пример за това как създадохме и развихме младежките гвардейски отряди в България. За пример послужи 6-ти ученически гвардейски отряд при СУ "Христо Ботев" - Айтос с ръководител Николай Матев. Бяхме 10 дни заедно, като през това време представителите на двете гвардейски части работиха с децата по строева подготовка. Преминахме и военно обучение. Имахме уроци по история на България и Румъния, посетихме историческите забележителности в Разград и Плевен, тъй като проектът се развива в двата града. Работихме с тях относно уменията им да овладяват емоциите си и да намерят лидера в себе си", разказа д-р Денислава Ангелова. "Междукултурният диалог, който се получи между младежите и обсъждането на начина на живот в двете държави бяха много полезни. В тези 10 дни ние видяхме как децата израснаха. Те проявиха взаимен интерес към историята на България и Румъния и успяха да дообогатят знанията си, което отчитаме като допълнителен плюс. Получи се  пълноценен културен обмен между двете нации, по време на който България показа добрия пример от младежка гледна точка - как ние работим с активностите и къде е мястото на младите хора в обществото. Съвременното общество има нужда от тези млади хора да бъдат активни и мислещи", каза още д-р Денислава Ангелова.

Тя разказа, че в Плевен всяка сутрин децата и младежите са имали възможност да спортуват и тренират с олимпийската медалистка по борба Елица Янкова, а международният майстор по шах Цвета Галунова им е помагала да развият мисълта си, което впоследствие се е оказало полезно при усъвършенстването на строевата им подготовка. В Разград пък са наблегнали на спортни активности на базата на шампиона Лудогорец, научили са важни неща за здравословното хранене и са имали възможност да намерят диалога между двете държави чрез народните танци.

Виорел Гици сподели, че познава доста добре България, но се радва, че децата също са имали шанс да се запознаят с нашата култура и традиции, както и да общуват с българските си връстници. По думите му учениците са успяли да станат приятели, което е най-добрият атестат за добре свършената работа. Гици допълни, че вече има идеи за още бъдещи съвместни инициативи между двете организации. "Научихме много от българските гвардейски отряди и ще направим всичко възможно да го приложим при нас в Румъния", увери той.

Част от младежите присъстваха на пресконференцията и споделиха, че са изключително благодарни да бъдат част от проекта "Младите хора и социалното включване в мултикултурния град", тъй като изминалите 10 дни са им донесли незабравими емоции и преживявания.

"Инициативата за Младежки гвардейски отряди е стартирала отдавна, но с началото на мандата на президента Радев той се съгласи да поеме патронажа и така  започна едно доста бурно нейно развитие. Нещата се развиват добре. Децата са доволни и се радвам, че нашите съседи от Румъния също виждат нещо положително. В този глобален свят е важно да запазим нашата национална идентичност", отбеляза полк. "Милушев. "Това е една родолюбива инициатива, която работи за патриотичното възпитание на младежта", отбеляза той.

"Имаме вече над 420 деца гвардейчета. Утре ще учредим 12-ия ученически отряд в страната, в Павликени. Проектът е позитивен и трябва да го развием. Надявам се да включим и други съседни държави, има интерес от гръцка страна", разкри д-р Денислава Ангелова. "Благодарна съм на румънската гвардейска част, защото те приеха присърце идеята. Посланикът на Република Румъния и военното аташе също. Този проект се реализира с желание, а не по задължение. Истината е, че за ученическите гвардейски отряди на България вече няма граници. Тази инициатива живее вече собствен живот", сподели д-р Ангелова и даде за пример отряда в Кърджали, който вече има спечелени няколко международни награди.

В СУ "Иван Вазов" - Плевен, където през 2018 година бе учреден Вторият в страната ученически гвардейски оркестър, тази вечер от 18,00 часа ще се състои заключителното събитие по проекта "Младите хора и социалното включване в мултикултурния град" - ще бъдат връчени сертификати на участниците, а румънският отряд ще получи своето знаме.