Зам.-министър Павлова провери местата за гласуване в затворите в София, Плевен и Враца

Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова посети Софийския затвор, арестите на бул. „Г. М. Димитров“, на ул. “М-р Г. Векилски”, както и затворите и арестите в Плевен и във Враца. Целта на работните посещения бяха срещи с ръководствата на пенитенциарните заведения във връзка с подготовката на изборите на 11 юли т.г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

В местата за лишаване от свобода имат право да гласуват задържани лица по реда на НПК, с мярка за неотклонение „задържане под стража“ (обвиняеми и подсъдими), които не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“. Съгласно Изборния кодекс, избирателна секция се образува при наличието на не по-малко от десет избиратели. В София традиционно се разкриват най-много секции – 3 на брой. Към момента само в ареста на „Г.М. Димитров“ имащите право на глас са около 200, във Враца – около 50, в Плевен – около 30.

На място заместник-министър Павлова инспектира помещенията, в които ще се гласува, както и обособените „тъмни стаи“. Бяха докладвани изготвените планове за вътрешна организация, осигуряващи строги правила за придвижване на задържаните лица в деня на изборите.
Ресорният заместник-министър констатира, че организацията на изборите в местата за лишаване от свобода е уредена, съгласно решението от 30 май т.г. на Централната избирателна комисия за съставяне, обявяване, поправка, отпечатване и публикуване на избирателните списъци за изборите за народни представители на 11 юли. Спазват се указанията и разпорежданията, издадени от главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, с оглед обезпечаване реда и сигурността в затворите и арестите.

Тя получи уверения, че всички, които имат право по закон, ще имат възможност да упражнят правото си на глас, както и че ще бъдат спазени всички изисквания, въведени с противоепидемичните мерки на територията на страната.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия