Седем лъча с рекорден брой участници тръгват по стъпките на Левски

Те са от Плевен, Никопол, Видин, Шумен, София, Хасково и др.

Рекорден брой участници – 236, събира тази година Националният поход „По стъпките на Левски”, който се провежда за 27-и път, обяви на среща с журналисти д-р Галя Цветкова – главен ръководител на похода. Те са от Плевен, Никопол, Видин, Шумен, София, Хасково и др. Сред тях са 60 ученици и деца на предучилищна възраст. Едни от първите походници се включват вече със своите семейства.

Маршрутите на различните лъчове са съобразени с възрастовите групи. По време на похода ще се състоят тематични вечери, посветени на живота и делото на Апостола.

Тази година се възражда традицията началото на преходите до Карлово да се предшества от посещение на част от участниците в румънския град Турну Мъгуреле и поднасяне на цветя пред паметните плочи на Васил Левски и неговия съратник Данаил Попов. Ученикът от НУИ „П. Пипков” Стефан Цветомиров ще изпълни след ритуала български мелодии на гайда.

До дни походниците ще получат дигитализирания почерк на Васил Левски, с който ще изписват неговите завети, беше съобщено още на срещата.

Участието в похода е добър начин да се почувстваш истински българин и да се гордееш с това, сподели знаменосецът на втория лъч Радослав Тодоров  - ученик в плевенската Математическа гимназия, който ще поеме по стъпките на Апостола за пети път.

Надявам се, че походът ще пребъде, защото какво сме ние без Левски и Ботев, които върнаха България от небитието, заяви неговият основоположник Васил Копчев, който отново ще бъде с походниците на 18 юли в Карлово, където ще бъде чествана годишнината от рождението на най-великия българин за всички времена.

В заключение д-р Галя Цветкова благодари на Община Плевен за финансовата подкрепа, която всяка година оказва за провеждането на националната проява.

Официалният старт на похода ще бъде даден на 13 юли в 18.30 часа с традиционно поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на Плевен.