Опасна жега и риск от пожари в Плевенска област

Жегата продължава – и в сряда, и в четвъртък следобед термометрите ще се колебаят между 33 и 38 градуса

Жегата продължава – и в сряда, и в четвъртък следобед термометрите ще се колебаят между 33 и 38 градуса почти в цялата страна. Изключение са областите около Черноморието, където градусите ще са с два-три по-малко.

За 25 области, сред които и Плевенска, днес е в сила жълт код за опасно горещо време. В сила е и и екстремален индекс за пожароопасност!

От четвъртък следобед до неделя и в началото на следващата седмица в западните райони на страната ще има условия за следобедни летни валежи с гръмотевици. Жегата ще отстъпи към централните части на страната.

В следващите дни е изключително висок рискът от избухване на горски и полски пожари. Местата, където опасността е сравнително по-голяма са западните и централните райони на Дунавската равнина, Кюстендилско, полетата на Хасковска област, и отделни райони по долината на река Струма. На фона на горещото време, всяка неразумна игра с огън на открито може да се окаже фатална.

През следващата седмица вятърът ще се обърне от северозапад и с него ще нахлуе по-студен въздух. По-отчетливо захлаждане с преминаване на студен фронт се очаква около вторник - сряда. Превалявания ще има в различни части от страната, на места и значителни. Това обясни в ефира на „Здравей, България” дежурният синоптик в НИМХ Евгения Трайкова.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен