Първи офицерски пагони получиха випускниците на ВВВУ "Георги Бенковски"

Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов пожела успех на младите офицери

"Направили сте правилен избор. Направете така, че инвестициите, които влага държавата в отбрана, да се превърнат в достатъчно възпиращ и отбранителен потенциал. От името на военното ръководство ви пожелавам успех, напред и нагоре“. С тези думи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна към випускниците на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски", които днес, 30 юли, получиха първите си офицерски пагони. Началникът на отбраната благодари и на командването и преподавателския състав на висшето военно учебно заведение за полаганите усилия и грижи за обучението и възпитанието на бъдещето на Военновъздушните ни сили.

Тържественият акт по присвояване на първо офицерско звание „лейтенант“ на 43-ма випускници на ВВВУ "Георги Бенковски" се състоя в Плевен в присъствието на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, висши военни, представители на местната и държавна власт.

Випускът ще бъде разпределен в различни военни формирования в страната – Граф Игнатиево, Крумово, Долна Митрополия, Безмер, Божурище, Балчик, ВВВУ "Г. Бенковски". Началникът на отбраната призова младите офицери да следват примера на поколения авиатори и инженерно-технически състав и техния професионализъм, отговорност и родолюбие. Той заяви, че с предстоящото придобиване и въвеждане в експлоатация на новата бойна платформа F-16 Block 70 ще нараснат способностите на ВВС за изпълнение на отговорните им задачи.

"Горд съм, че и аз като вас съм випускник на това славно училище, в което десетилетия наред се срещат енергията и дръзновението на младостта с опита и знанието на мъдростта. Това заяви президентът Румен Радев в словото си към випускниците.

Tой подчерта, че високият успех на випускниците е ясно доказателство, че родната ни Алма Матер е поела по пътя на център на авиационни знания, на изследвания и иновации, на изграждане на среда, която привлича млади, способни и авиационни хора. "Офицерските пагони са преди всичко отговорност, защото днес вие се вричате на святата мисия за гарантиране на въздушния суверенитет и сигурността на Родината. В тази мисия, повярвайте ми, няма място за илюзия. Тя е осеяна с рискове, изпитания и дълги безсънни нощи. В тази мисия можете да имаме успех, само, ако работите на предела на човешките възможности. Защото във военната авиация среден път няма“, подчерта президентът Радев. Той връчи пагоните, дипломата и награда - офицерски кортик на ВВС, на първенеца на випуска - лейтенант Александър Недялков.

Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов пожела успех на младите офицери. Той връчи награда на първенеца на випуска, както книги на историческа тематика на отличниците на отделните специализации.

"Уважаеми випускници, получаването на офицерските и сержантски пагони и абсолвентските дипломи, които сте очаквали с нетърпение и вълнение, са шансът ви за сбъдване на вашите мечти. Но офицерските пагони са преди всичко дълг. Получавайки ги, на плещите ви ляга голямата отговорност за гарантиране на сигурността и независимостта на нашата родина. Като бъдещи командири вие трябва да бъдете лидери, да мотивирате своите подчинени като високоподготвени специалисти, готови да участват в процесите на модернизация в БА и ВВС. Не се задоволявайте с постигнатото, разширявайте знанията, уменията и опита си, надграждайте и летете все по-нагоре.“ С тези думи към випуска се обърна началникът на ВВВУ бригаден генерал Юлиян Радойски. Той подари на президента Румен Радев сабя-реплика в знак на признателност за усилията на държавния глава за възстановяване на Висшето военновъздушно училище.