Европейски медали за плевенските шотоканци от Спартак 14

Плевенските състезатели по Шотокан спечелиха един сребърен и 5 бронзови медала

Наред с олимпийското постижение в Карате, плевенските състезатели по Шотокан карате – до се завърнаха с постижения от Европейското първенство и купа, които се проведоха в Словения – Ново место. Въпреки трудностите в организацията в пътуването, които създадоха ковид мерките, 12-те плевенски млади спортисти отпътуваха и се справиха отлично.

В състезанията по Шотокан една загуба в първи кръг те изважда от класирането окончателно и тактиката за победа във всеки мач е трудно изпълнима предвид сериозната подготовка на опонентите. Друга специфика на спорта е, че в състезанието Европейско първенство имат право да участват само състезатели с кандидат-майсторски степени /кафяви пояси/ и майсторски степени / черни пояси/ над 12 години. В европейска купа участват всички състезатели до син пояс от всички възрасти.

В индивидуалните дисциплини на Европейското първенство, плевенските състезатели по Шотокан спечелиха един сребърен  и 5 бронзови медала.

СРЕБЪРЕН И БРОНЗОВ МЕДАЛ в шобу Ипон кумите и шобу санбон кумите донесе 13-годишната Стефани Иванова. Това е нейният дебют на ЕП и въпреки скорошната контузия в коляното, Стефи даде сериозна заявка за бъдещи постижения. „Когато си близо до успеха, забравяш за проблемите“, каза тя след края на състезателния ден.

БРОНЗОВ МЕДАЛ за 14-годишният Тихомир Тодоров в шобу Ипон кумите. Тихомир е ученик в Спортно училище "Г. Бенковски" - Плевен – освен талантлив спортист е и пълен отличник. Той се класира и четвърти в дисциплината шотокан ката с равна оценка с класиралият се на третото място. Допълнителни показатели му отредиха четвъртата позиция За първи път е толкова близо до почетната стълбичка в ката – дисциплина, която изисква коренно различна подготовка и качества.

БРОНЗ донесе 16-годишната състезателка Елица Станчева в шобу санбон кумите.  Дългоочакван медал за момичето ни. Единствено Елица успя да победи сръбкинята, която и в двете дисциплини в кумите, е безспорна фаворитка.

БРОНЗ и за 17-годишния Васил Брайков отново в шобу санбон кумите.  С отлична игра – две победи и една загуба на полуфинала, преди навлизане в по-горната възрастова група, Васил успя да се качи на почетната стълбичка.

При най-опитните във възрастова група младежи и девойки 18-20 г., БРОНЗОВ МЕДАЛ  донесе Мирела Йолова. След двегодишна пауза, Мирела отново даде заявка за бъдещи победи. Тя направи постижението си в дисциплината  шобу санбон кумите. "Мирела се мобилизира и се завърна, Слава Богу!!“, каза треньорката й Милена Кирниколова, защото  през идната година я очаква най-трудната възрастова група – жени над 21 г.“

Мирела Йолова

Отлично представяне с участието си в отборната дисциплина шобу ипон кумите направиха плевенските състезатели Стефани Иванова, Росица Донева, Тихомир Тодоров, Максимилиан Рупчански, Елица Станчева, Васил Брайков, Габриел Рупчански и Мирела Йолова.

Отборът на България при 12-15 г. девойки с участието на Стефани и Росица се класира на 3-то място.

При юноши 12-15 г. над 57 кг. с участието на Тихомир, отборът се класира също на трето място

За бронза в същата възраст, но при микс отборите – девойки плюс юноши, спомогнаха състезателите Тихомир Тодоров и Максимилиан Рупчански.

И в тази възраст, най-добро постижение направи отборът ни при юноши до 57 кг., които станаха Европейски шампиони за 2021 г. Плевенският състезател Максимилиан Рупчански няма загуба в отборните срещи и има най-голям принос за златото. Той също е ученик на Спортното училище в Плевен.

При по-големите – 16-20 г., девойките се класираха на третото място. Там своя принос дадоха Мирела и Елица.

Отборът ни микс /младежи плюс девойки/, с участието на  Габриел Рупчански, останаха 5-ти след оспорван  двубой на полуфинала. Габриел се класира също 5-ти в индивидуалната си дисциплина шобу санбон кумите. 

Постиженията на състезателите ни в Европейската купа също са много важни, защото купата е пътят към първенството. И там нашите деца заеха своите достойни места на стълбичката.

ЗЛАТЕН МЕДАЛ и Шампион на купата стана  Петър Станчев  в джу кумите при 12-13 г. момчета. Петър игра сам – без треньорски указания по изискване на съдиите, но  уверен в това, за което е подготвен и въпреки това се изкачи на най-високото място на стълбичката. През идната година, Петър ще има право да участва на първенство при кандидат-майсторските степени.

БРОНЗОВ МЕДАЛ  спечели неговият брат-близнак  Станислав в дисциплината шотокан ката. Както винаги, неговите конкуренти бяха с голямо ръстово превъзходство-едри и високи, но правилната техника винаги има предимство.

БРОНЗОВ МЕДАЛ донесе в Плевен 12-годишната Росица Донева в джу кумите. Точка я делеше от финала, но това бе дебютът й в тази дисциплина на Европейска купа и постиженията тепърва предстоят. Роси се класира и четвърта в дисциплината шотокан ката.

С ДВА БРОНЗА - в ката и санбон кумите,  ни накара да се гордеем най-малкия ни състезател – Максимилиан Кошериков. С една победа и една загуба в санбон кумите Макси спечели бронза, а катата му за третото място бе достойна и за най-високото място на стълбичката, но съдийската оценка му определи третата позиция.

Малко не достигна на 10-годишният Виктор Павлов по пътя към стълбичката. 4-то място ката е неговото постижение от Европейската купа.

"Това е едно спортно лято, изпълнено с много спортна слава за България. Надявам се нашият плевенски принос да зарадва хората . Продължаваме почти без почивка с подготовката за Световното  първенство и купа, които ще се проведат в средата на ноември в Сърбия.“, каза старши-треньортр на клуба Милена Кирниколова.