Стойка Кръстева донесе второ олимпийско злато за България!

Българката победи туркинята Бусе Чакъроглу с пълно съдийско единодушие

България ликува! Стойка Кръстева е олимпийски шампион от боксовия турнир в Токио. Невероятната българка спечели златния медал в категория до 51 килограма на ринга в японската столица! Направи го по изумителен начин, след пет поредни, красиви и много впечатляващи победи. Последната от които дойде срещу първата в световната ранглиста – Бусе Чакъроглу с 5:0 (30:27, 30:27, 29:28, 30:27, 30:27) на финала на най-голямата спортна сцена на планетата.

Така Стойка Кръстева се нареди във вечната слава на българския, световния и олимпийския бокс. Тя донесе първо злато за женския ни бокс в историята. И пета титла за най-мъжкия спорт. Родената в Добрич българка постави името си редом до легенди като Георги Костадинов (Мюнхен 1972), Петър Лесов (Москва 1980), Ивайло Маринов (Сеул 1988) и Даниел Петров (Атланта 1996), които преди нея стъпиха на олимпийския връх. Това безспорно е най-големият успех в кариерата на Стойка Кръстева. Тя има спечелени още две европейски титли, както и два сребърни медала от световни първенства и още един бронз от континенталната сцена. Освен това е 7-кратна шампионка на България и два пъти носител на Купа „Странджа“.

Представянето й е още по-впечатляващо, предвид че в края на 2018 година взе решение да се оттегли от ринга. След почивка и множество проведени разговори с ръководството на федерацията, начело с президента Красимир Инински, Стойка размисли и се завърна на голямата сцена. Направи го по възможно най-впечатляващия начин, за да зарадва цяла България с представянето си в Токио.

Един от първите поздравили Стойка Кръстева за огромния успех бе бившият министър на спорта Красен Кралев, който отдаде значимото и на целия екип на Българската федерация по бокс.