Ивет Горанова ни изведе до Топ 5 в Олимпийското карате

Участие взеха 81 каратисти от 36 държави.

България приключи на пето място в класирането по медали от турнира по карате на Олимпийските игри в Токио, съобщава boec.bg. Това е равносметката, след края на състезанията в японската столица.

Ивет Горанова спечели първи златен медал за страната ни при историческия дебют на този спорт на форума на петте преплетени кръга. 21-годишната ни каратистка бе безапелационна в категория до 55 килограма на татамито в Токио. Тя постигна пет поредни победи, за да върне България на олимпийския връх. Благодарение на нейния успех, страната ни най-накрая взе първи златен медал от Олимпийски игри след 13 години пауза (Румяна Нейкова, гребане, скиф, Пекин 2000).

В резултат на представянето на Ивет, България се нареди на пета позиция в класирането по медали в каратето на Олимпийските игри. На върха застават каратеките на Япония с по един златен, сребърен и бронзов медал. Второто място е за Испания с титла и сребро, а третата позиция си поделят Египет и Италия с по едно златно и бронзово отличие.

На равни начала с нашата страна, са още три държави. По един златен медал спечелиха Франция, Иран и Сърбия. Общо 20 страни успяха да се доберат до отличията в Токио. Участие взеха 81 каратисти от 36 държави.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен