Румен Петков в Плевен: Забавянето на изпълнението на проекта АЕЦ "Белене" е катастрофално

Проектокабинетът издава безсилие, липса на потенциал, воля да се управлява държавата и кадрова немощ, каза Петков

В проектокабинета на ИТН има серия от номинации, които будят въпроси. Това коментира пред медиите в Плевен председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той добави, че така формираният състав на предложението на партията на Слави Трифонов издава безсилие, липса на потенциал, воля да се управлява държавата и кадрова немощ, а тези, които са предложили на Трифонов персоните в кабинета, не обичат лидера на ИТН.

Колкото до представения кандидат за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев, Петков съобщи, че в момента на неговото кандидатиране Илиев е длъжностно лице на държавата Барбадос. В отговор от МВнР на запитване по ЗДОИ става ясно, че като почетен консул на Барбадос, Илиев разполага и с традиционните за целта атрибути, като кола с дипломатически номер, офис, недосегаем за полицейски проверки и т. н. 

Да предложиш длъжностно лице на чужда държава за член на нашето правителство е грозно, унижение на България, българските институции и българското общество, посочи Румен Петков и заключи, че Петър Илиев, особено с последното си медийно участие, е „занулил“ Трифонов.

Колкото до необичайната ситуация с проектокабинета и оттеглилия се кандидат-премиер, по закон процедурата трябва да приключи с гласуване в Народното събрание и едва тогава да се следват останалите институционални стъпки, обясни председателят на ПП АБВ.

Румен Петков е категоричен, че трябва да се търси изход чрез съставяне на кабинет с десетина общи за държавата приоритети, който да работи до март 2022 г., когато да бъде оценен и, съобразно ситуацията,  да се види тогава дали мандатът му да бъде продължен.  Сред задължителните национални приоритети са Зелената сделка и гарантиране на енергийната сигурност, възстановяването и средствата за целта.

Енергийната сигурност на България е под заплаха, посочи Петков и припомни принципната позиция на АБВ по този въпрос. Енергийната сигурност на България е стратегически въпрос, който трябва да бъде сред основните приоритети на следващ кабинет, изтъкна Петков.

"Пускането на нови блокове на Марица-Изток 2 означава оскъпяване на тока. На България й трябват енергоблок едно и две на АЕЦ-Белене и 7 и 8 на АЕЦ - Козлодуй", е категоричен той.

Забавянето на изпълнението на проекта АЕЦ "Белене" е катастрофално, това е силното за България решение, каза Петков и подчерта, че централата трябва да бъде държавна.