120 деца от елитния футболен клуб "Спартак 1919" в Плевен ще останат без игрище

И треньорите, и родителите на децата са притеснени, защото те ще се окажат на улицата и граденото с години ще рухне

120 деца от елитния футболен клуб "Спартак 1919" в Плевен ще останат без игрище, стана ясно от репортаж на БНТ. Стадионът "Белите орли", на който играят, е собственост на търговска банка, след като старият собственик не е успял да си изплати кредита. Сега финансовата институция е пожелала да влезе във владението си и е уведомила наемателя си футболен клуб "Спартак 1919" да освободи базата.

Бившият стадион "Спартак", който е свързан с дългогодишната футболна история на Плевен, се стопанисва от наемателя си от 2015 г. Сега собственика на терена - търговска банка, му е предложил да го купи, но цената от 2,5 млн. лева е непосилна за него. Така преди около месец е получил предизвестие да напусне стадиона.

"Попитахме защо, отговорът на представителя на банката беше, че е сменен според тях градоустройствения план на гр. Плевен и стадионът може да се застрои, като имат идея да го продадат за жилищен комплекс", разказа президентът на ФК "Спартак 1919" Мирослав Иванов.

Сега и треньорите, и родителите на децата са притеснени, защото те ще се окажат на улицата и граденото с години ще рухне.

"На този стадион сме отрасли като футболисти, сега сме като треньори и за нас е много болно това, което се случва. Тепърва първенството чука на вратата. Ние имаме доста добри резултати, имаме три набора, които са в школата, два от които играят в елитно първенство на България", каза треньорът Николай Христов.

"Единствената частна школа в България, която не взима такси за тренировки, всичко се покрива от собствениците на клуба", каза Мирослав Иванов.

"Ако нямаме стадиона, на който да тренираме, решението едното е да излязат на улицата, знаем какво се случва – ще бъдат запознати с наркотици, алкохол, цигари. Другото решение е да напуснат града", каза родителят Росен Височков.

От Община Плевен казаха, че при тях до този момент не е внасяно официално искане за застрояване на терена. Но обясниха, че статутът на мястото не е променян.

"Докато аз съм кмет на Плевен, няма да разреша спортен обект и без това незавидното състояние на спортната инфраструктура, било частна, било държавна, било общинска, няма да разреша преотреждане на този спортен комплекс за каквито и да било търговски, жилищни или други цели. Категорично", каза кметът на Община Плевен Георг Спартански.

От футболния клуб твърдят, че в продължение на 6 години са инвестирали близо 500 000 лева в модернизирането на стадиона, който е бил в окаяно състояние. И се надяват да се договорят със собственика да продължат да използват терена.