Спартак не гони класиране на всяка цена, залага на развитието и ще подкрепи Глушков

"С тази селекция сме длъжни да свършим много сериозна и качествена работа", сподели Александър Дяковски

БК Спартак Плевен не гони класиране на всяка цена, залага на развитието и ще подкрепи Глушков. Това обяви днес в пресклуб „България“ мениджърът на клуба Богдан Петков. Той се похвали с успешната селекция от български попълнения.

"Мантрата, че не можем без чужденци, ще я оборим. Чужденец привличаме, само когато нямаме опция за българин", поясни амбициозният шеф. Чуждестранните баскетболисти използват първенството в НБЛ за трамплин, гледат да си направят статистиката, а в плейофите тежестта я изнасят българите, подчерта на пресконференцията Петков. "Искаме отбор, в който движещата сила да бъдат българи", добави той.

Плевенчани ще започнат новия сезон в НБЛ с четири нови имена в състава си. Опитният атакуващ гард Божидар Аврамов напусна Балкан Ботевград, крилото Николай Стоянов се раздели с Берое, както и Симеон Илиев, който играе на същия пост. Другото познато име е сърбинът Коча Йовович, който идва от „Черно море Тича“. От варненския клуб е и новият помощник-треньор на Спартак Плевен Галин Стоянов, който миналия сезон беше старши треньор на моряците.

"Ние болни амбиции нямаме. Да, чест е да си шампион на България, но първото място не е самоцел за нас. Дали сме първи, втори, трети, четвърти или пети – няма да правим трагедии. Целта е този отбор да остане заедно и след този сезон – особено българското ядро. Идеята е развитието на този отбор в бъдеще", подчерта Петков. Той изтъкна качествения подбор на играчите: "Всички състезатели са опитни, били са част от отбор, печелил трофей".

"Смятам, че с новите попълнения ставаме един доста боеспособен отбор, който определено ще гони челните места. Надявам се да изградим добър колектив, добра химия и да има разбирателство. Сигурен съм, че момчетата са жадни да покажат доста добри изяви и резултати. заяви Димитър Маринчешки, който от новия сезон ще носи капитанската лента.

Новото попълнение Николай Стоянов определено смята, че Спартак Плевен има сили за първото място: „„Още, като седнахме да преговаряме с Богдан, му казах, че моите лични амбиции винаги са били едни и същи – първо място. Казах му, че няма да отида в отбор, в който не виждам перспектива това да се случи. Така се стигна до нашето споразумение. Приех го лесно“, разказа в пресклуб „България“ баскетболистът.

Старши треньорът на Спартак Плевен Александър Дяковски призна, че в началото не е можел да повярва, че отборът му ще успее да привлече толкова много нови и класни попълнения за новия сезон. "С огромно желание чакам момента да заработя със състезателите и с колегата Галин Стоянов. Аз и на него съм го казвал – ако мога да избера един треньор от България, с когото да работя заедно, това е той. С тази селекция двамата с него сме длъжни да свършим много сериозна и качествена работа и съответно да има едно много добро представяне на отбора“, допълни той.

БК Спартак Плевен обяви официално, че на предстоящото Общо събрание на федерацията категорично ще подкрепи досегашния председател на централата Георги Глушков. Негов опонент е спортният деятел Владимир Боянов. "Владимир Боянов е на 71 години и говори менторски, а БФБаскетбол няма нужда от ментор. Глушков завари федерацията с дългове, а в момента в касата има пари и няма задължения. Глушков не е идеален, но при тези две кандидатури няма алтернатива”, заяви генералният мениджър Богдан Петков.

Инфо: Пресклуб "България"