Студенти от 8 направления и 18 защитени специалности ще се обучават безплатно

Студенти от 8 професионални направления и 18 защитени специалности ще се обучават безплатно. Това стана възможно, след като правителството одобри списък на професионални направления и защитени специалности, които се освобождават от такси за обучение. Тези направления и специалности са с най-висок бъдещ недостиг от специалисти на пазара на труда.

Целият курс на обучение е безплатен за студентите, приети от учебната 2021/2022 г., в специалности от професионалните направления „Педагогика на обучението по...", „Религия и теология", „Математика", „Физически науки", „Химически науки", „Химични технологии", „Енергетика", „Материали и материалознание". Без такси ще се обучават студентите в специалности „Арменистика и кавказология", „Африканистика, „Индология", „Иранистика", „Класическа филология", „Новогръцка филология", „Румънска филология", „Унгарска филология", „Хебраистика". В списъка попадат също „Ядрена техника и ядрена енергетика", „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост", „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост", „Топло- и ядрена енергетика". Безплатно ще е обучението и за студентите, приети в „Ядрена енергетика", „Корабостроене и морска техника", „Хидростроителство", „Металургия", „Технология на дървесината и мебелите".

Мярката се прилага за втора година и ще обхване 8916 студенти в първи и втори курс в 18 държавни висши училища. За покриване на таксите за първия семестър на студентите, приети от учебната 2021/2022 г., ще бъдат необходими 1.6 млн. лева. Те ще са за сметка на разчетени разходи по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г. Средствата, необходими за 2022 г., ще бъдат планирани със Закона за държавния бюджет по бюджетите на съответните държавни висши училища. Целта на мярката е да възобнови интереса на кандидат-студентите към тези важни специалности и направления, за да се подготвят кадри, необходими за икономиката и обществения живот.