33 пожара са гасили огнеборците в Плевенско през изминалите дни

РДПБЗН – Плевен апелира за стриктно спазване на правилата по време на пожароопасния сезон

За периода от 20 август до 23 август огнеборци от РДПБЗН – Плевен погасиха 33 пожара в запалени сухи треви и стърнища. Инцидентите са регистрирани в землищата на селата Чомаковци, Ясен, Горна Митрополия, Ставерци, Девенци, Рупци, Божурица, в село Въбел в местността „Чалана“, в Плевен в местността „Казанката“ и до ШЗО, в Плевен ж.к. „Сторгозия“ и в местността „Бала баир“, в землищата на градовете Долна Митрополия, Гулянци, Тръстеник, Никопол, Славяново, Кнежа, Койнаре – до стадиона, в град Славяново на улица „Генерал Гурко“, в село Брест на улица „Стефан Стамболов“, в село Горник на улица „Бузлуджа“, в град Червен бряг – V квартал, в град Кнежа на улица „Хаджи Димитър“. Небрежна работа с огън е причинила произшествията.

На 20 август около 17:45 часа в землището на село Ставерци от запалени сухи треви огънят се е прехвърлил в овощна градина. Унищожени са 35 овощни дървета, 50 дървени кола за ограда и 100 кв. м. оградна мрежа.

На 20 август в 14:27 часа от РСПБЗН – Кнежа е потърсено съдействие за потушаване на пожар в отпадъци в сметището на село Бреница. Бързата реакция на огнеборците е спасила  посеви 20 дка царевица и 15 дка посеви слънчоглед.

На 22 август около 13 часа в плевенската местност „Бала баир“ поради интензивността на пожар в сухи треви се е запалила и стърготина в завода, намиращ се в близост. Пламъците са загасени от един от екипите на РСПБЗН – Плевен, взели участие в локализирането на огъня. Не са нанесени материални щети.

На 22 август в 17:52 часа в РСПБЗН – Плевен е потърсено съдействие за извършване на техническа помощ. Служители с един автомобил са отстранили паднал клон от пътното платно на пътя Плевен – Русе.

На 22 август при погасяването на пожара в сухи треви в землището на град Левски съдействие на огнеборци от местната пожарна служба е оказано от служители на  ДФ „Шаварна” и БКС (комунални). В потушаване на пламъците е използвана техника – комбиниран багер, камион ЗИЛ и водоноска. Огънят е започнал в сухи треви, като е преминал в нерегламентирано сметище.

На 20 август в 17:47 часа в Оперативния център на РДПБЗН – Плевен е съобщено за пожар в къща в село Сомовит. Предполагаемата причина за инцидента е неправилно ползване на печка на твърдо гориво.  Унищожени са бяла, черна и компютърна. Техника, мебели и домашно имущество. Пострадали хора няма. В пожарогасенето са участвали служители от РСПБЗН – Гулянци с един автомобил.

На 20 август небрежност при боравене с открит огън е причина за пожар в навес в частен имот в град Кнежа. Сигнал за произшествието е постъпил в 06:38 часа. Изгорели са мебели и 12 кв.м покривна конструкция. Пожарът е локализиран и потушен от служители на РСПБЗН – Кнежа.

РДПБЗН – Плевен апелира за стриктно спазване на правилата по време на пожароопасния сезон.
Органите за пожарна безопасност призовават за повишено внимание и отговорност от страна на всички физически и юридически лица. Установените нарушители носят наказателна отговорност и се санкционират с глоби в размер от 200 лева до 2 000 лева съгласно Закона за МВР.