Тъжна вест! Почина проф. Ваня Недкова

Управителният съвет на Българската педиатрична асоциация съобщава с прискърбие, че на 22 август 2021 г. в клиника в Германия, след дълга борба с коварна болест ни напусна проф. Ваня Недкова.

През 1976 тя завършва Медицинския университет във Варна г. Преминава през всички стъпала на университетската кариера в Катедрата по детски болести – Плевен - асистент (1978-1982), старши асистент (1982-1990), главен асистент.

От 2002 г. е избрана за доцент, а от 2013 за професор. Има признати три специалности: педиатрия (1982), медицинска генетика (1996), детска гастроентерология (2006). От 2002 г. до момента е ръководител на Катедрата по педиатрия при МУ – Плевен и началник на Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Д-р Г. Странски”, Плевен.

Научните интереси на проф. Недкова са свързани с изключителното кърмене и хранене на децата, муковисцидозата, генетичните заболявания. Съвместно с колектив от Катедрата по химия към МУ – Плевен изследва микроелементите при много детски заболявания – гастроентерологични, хипертония, астма, анемия, аутизъм и др.

Проф. Недкова е лектор на студенти по медицина, ерготерапевти, медицински сестри и акушерки, автор е на над 100 научни публикации в списания, участва в национални и международни конференци и конгреси. Член е на Академичния и Факултетен съвет на МУ – Плевен, председател е на Научния съвет по медико-терапевтични специалности към МУ – Плевен.

В продължение на повече от 15 години е член на УС на Българската педиатрична асоциация.

Управителният съвет на БПА изказва дълбоките си съболезнования на семейството на проф. В. Недкова, на нейните деца – наши колеги. Те направиха всичко възможно за да спасят своята майка, за разлика от държавата.

Поклон пред паметта й !