Заради италианския боклук: Трима служители на РИОСВ - Плевен са освободени от работа

Всички документи по казуса са предадени на прокуратурата

Трима служители на РИОСВ-Плевен са освободени от работа заради казуса с италианския отпадък, посочи директорът на инспекцията Стефан Цанев.

Откакто съм министър, не съм подписал нито една нотификация за внос на отпадъци и няма и да подпиша. Това каза служебният министър на околната среда и водите Асен Личев по време на изслушване във временната парламентарна комисия по ревизията, съобщи Нова тв.

Министърът посочи, че е получил от Асоциацията на рециклиращите организации писмо в подкрепа на предложението му да се спре всякакъв внос на отпадъци в България. Вместо да се оползотворяват българските рециклирани отпадъци, те остават да се депонират тук, а всичките внасят опасни и неопасни отпадъци отвън за т. нар. поддържане на икономиката, каза министърът.

По думите му законовият начин за издаване на т.нар. нотификации за внос на отпадъци въобще не гарантира интереса на държавата, а интереса на търговеца и на брокера.

Ако случайно аз съм новият служебен министър ви обещавам, че ще има нов устройствен правилник на МОСВ, където ще възстановя контрола върху дейността на регионалните дирекции по околна среда и басейновите дирекции, каза още министърът. Не по-безконтролни са и националните паркове, посочи още министърът. Според Асен Личев трябва да се инкриминира незаконното складиране на неопасни и смесени отпадъци.

По отношение на отпадъците, внесени от Италия, министърът напомни, че регионалните дирекции по околна среда и водите в Плевен и София са издали принудителни административни мерки този боклук да изчезне от площадките, на които е разположен. По казуса с италианските отпадъци, открити на площадка на плевенската фирма "Феникс", всички документи са предадени на прокуратурата, допълни министърът.