Напусна ни баскетболната легенда Атанас Пейчински

Днес, на 85-годишна възраст, ни напусна една от легендите на мъжкия баскетбол Атанас Пейчински, съобщи БФБаскетбол.

Той е роден в Плевен през 1935 г. Играе баскетбол от 1951 до 1975 година – в „Динамо“ и „Спартак“ в Плевен, в „Левски“ и „Пощенец“ в София. В националния отбор е от 1956 до 1975 г.

Носител е на сребърен медал от европейското първенство през 1957 г., и на бронзов  от шампионата на Стария континент през 1961 г. Пейчински е част от отбора, завоювал пето място на олимпийските игри в Мелбърн и седмо място на световния шампионат в Чили през 1959 г. В Чили е избран в Идеалния отбор на турнира.

 Ето как го описва Надежда Богданова в книгата си "Големите за баскетбола":

"Въплъщение на радостта от играта. Веднъж да го видиш как се вихри по терена, и ще ти се прииска сам да хукнеш след топката, толкова лесен изглеждаше баскетболът в изпълнение на Атанас Пейчински. Никакви усилия, никакъв хъс, никакво напъване. Просто забава. Така зрителят възприема най-силните съчетания на висилката или успоредката, изпипани от гимнастици-виртуози.

 Дон Кихот на тема фикзултурно дружество „Левски“. След като отборът му бе прекръстен, Наско понечи да вкара в елитната група нов „Левски“, състеване само от пощенци. До четирийсетата си година гони химерата, мяташе копие срещу вятърни мелници. Не успя. В своето време не успя. Пред такава вярност обаче – шапки долу!

 На световния шампионат в Чили го избраха в символичния отбор на планетата.

След него се влачеха тълпи от запалянковци, за да му кажат своето „Браво, Наско!“. Или да му искат автограф.

 В същото време той най-добросъвестно вършеше работата си на специалист по телетайпите, без дори да ползва правото си на скъсен работен ден. Отсъстваше само когато е на състезание или на подготвителен лагер. До днес верен."

Изказваме съболезнования на близките и семейството на Атанас Пейчински!

Поклон пред светлата му памет