Кои са предците на китарата

Новините

04-09-2021, 09:28

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ползи от свиренето на китара

Лирата: съименникът на китарата?

Още преди лютнята да се разпространи в Европа, друг струнен инструмент е бил много популярен в Древна Гърция: лирата или гръцка китара.

Лирата се състои от резонансно тяло, от което се простират две рамена. Пет до дванадесет струни се захващат паралелно на тези рамена . Втората ръка заглушава или съкращава струните, за да промени височината.

Въпреки че лирата не може да се разглежда като предшественик по своята форма, сигурно е, че думата китара произлиза от гръцката китара .

Перспективата на Майкъл Каша за историята на китарата

Американският биофизик Майкъл Каша е бил запален по китарата в допълнение към научната си работа; нейната история и изграждане. Неговото определение за инструмента:

 „Изскубан инструмент, който се свири на ръка или с плектър (лък), който има дълга шия с прагове, тяло, глава и плосък връх и обикновено също има извити страни“ .

Той прави извода, че ако лютнята и китарата имат общи предци, китарата не може да слезе от лютнята . Според него гръцката дума Китара вече е заимствана от персийския термин Хартар , който е вариант на инструмента Тар.

Виждате ли, има много хора, които изучават подробно историята на китарата, които се позовават на научно доказани източници и въпреки това стигат до съвсем различни резултати. Така че истинската история на китарата вероятно ще остане загадка завинаги .

Майкъл Каша е не само интересна личност по отношение на изследването на историята на китарата. Той също така е приложил своите знания и прозрения, особено своите наблюдения върху вибрационното поведение, на практика.

От 70-те години нататък той разработва концертни китари, които се различават значително от другите акустични китари по отношение на техния дизайн, а оттам и на звука. Наред с други неща, той премести звуковата дупка от центъра на тялото в страни и също така проектира закрепването асиметрично.

Източник: prosound.bg