Президентът Радев награди олимпийските и параолимпийските медалисти от Токио

Успехите и усилията на олимпийските и параолимпийските ни медалисти не само ги превърнаха в най-достойните посланици на България, но направиха, така че целият свят отново да слуша „Мила Родино“ и да говори за успехите на българския спорт. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 удостои с Почетния знак на президента българските атлети, постигнали медали на летните Олимпийски и Параолимпийски игри в Токио.

Пътят към Токио беше осеян с много предизвикателства, но Вие показахте какво означава български дух и воля за победа, подчерта президентът, който връчи отличието на завоювалите олимпийско злато Ивет Горанова, Стойка Петрова и ансамбълът ни по художествена гимнастика: Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова; носителите на сребро Антоанета Костадинова, Християн Стоянов и Ружди Ружди и бронзовите медалисти Тайбе Юсеин и Евелина Николова. Атлетите получиха Почетния знак на държавния глава за  постигнатите изключителни успехи в спорта, извоюваните олимпийски титли, подпомагане на младите таланти и за огромния си принос към  спортната слава на България. Грамота от президента получи и Христо Христов, който достигна пето място в надпреварата по вдигане на тежести на олимпиадата.

Държавният глава отбеляза, че олимпийската слава на страната ни, извоювана от поколения спортисти, е непреходна и е повод за гордост за цялото ни общество. „Вие вече записахте със златни букви вашите имена в славната история на българския спорт и се превърнахте в пример за подражание, в идоли на всяко спортуващо дете и бъдеща звезда“, изтъкна още президентът.

Румен Радев изрази признателността си и към треньорите, ръководителите, специалистите, близките и семействата на спортистите. „Благодарение на вашия професионализъм, грижа, всеотдайност и безрезервна подкрепа тези прекрасни млади хора успяха да сбъднат своите мечти“, допълни той.

От името на удостоените с отличия Симона Дянкова благодари за оказаната чест, подкрепата и доверието.

Председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова открои в своето приветствие към медалистите техните високи резултати, станали повод за гордост на всички българи. В знак на признателност от името на българските олимпийци и параолимпийци, както и от името на БОК, Стефка Костадинова подари на държавния глава талисмана на Токио 2020, златна монета на Олимпийските игри 2020 и фланелка с подписите на всички медалисти.