Медицински университет – Плевен ще посрещне над 400 студенти-първокурсници

На 10 септември с полагане на академична клетва над 400 първокурсници ще стартират новата учебна година

На 10 септември, петък, Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) ще посрещне над 400 студенти-първокурсници, приети за обучение след средно образование в магистърските и бакалавърските програми по професионалните направления медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве. В условията на епидемична обстановка и извънредна ситуация висшето училище се радваше на засилен интерес от страна на зрелостниците и рекорден брой кандидат-студенти за медицинските и здравни специалности. Реализиран бе успешен прием на студенти в магистърските специалности след средно образование – общо 158 първокурсници по «Медицина» и «Фармация», държавна поръчка, и 21 студенти платено обучение. В бакалавърските специалности след средно образование са записани 220 първокурсници по държавна поръчка и 5 – платено обучение.

На 10 септември за 47-ми път МУ-Плевен ще посрещне своите студенти с тържествено откриване на новата академична 2021/2022 година по факултети в различни аудитории при спазване на всички противоепидемични мерки. Новоприетите студенти ще бъдат приветствани с добре дошли от деканите на основните звена – „Медицина“, „Фармация“, „Обществено здраве“, „Здравни грижи“ и Медицински колеж. На старта на новата учебна година с видео приветствие към тях ще се обърне ректорът на плевенската Алма Матер проф. д-р Добромир Димитров. Приятелски поздрав ще отправят и колегите им от Студентски съвет и Асоциацията на студентите медици – клон Плевен. В отговор на приветствията думата ще бъде дадена на отличника, приет с най-висок бал от Кандидатстудентска кампания 2021. В специалност „Медицина“ с максимален бал е приета отличничката на Математическа гимназия „Гео Милев“ – Плевен и носител на национална диплома за високи постижения на МОН – Гергана Нейкова. В края на тържеството първокурсниците ще изпълнят ритуала за полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. Ритуалът за полагане на клетва от първокурсниците бе въведен през 2018 г. за официалния старт на учебната година на новоприетите чуждестранни студенти. Те първи тържествено повториха думите на клетвата, декларирайки, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите.

За втора поредна година МУ-Плевен стартира учебната година в безпрецедентните условия извънредна епидемична обстановка в страната. Академичното ръководство на висшето училище прие на заседание на Ректорския съвет от 02 септември строги правила и мерки за ограничаване на разпространението на корона вируса и ясен план за провеждане на безопасен учебен процес. Учебните занятия ще се провеждат в хибридна форма – присъствено и в електронна среда чрез Системата за електронно и дистанционно обучение. Практическите занятия ще се водят на ротационен принцип през две седмици за българските и чуждестранни студенти във Факултет „Медицина“, както и по курсове и специалности в факултетите „Фармация“, „Обществено здраве“, „Здравни грижи“ и Медицинския колеж. Ръководството осъзнава, че най-важният фактор за нормалното провеждане на учебния процес е здравето на преподавателите, студентите, и служителите. За целта, в МУ-Плевен са събрани и анализирани данни за ваксинационния статус на всички групи. Ваксинационното покритие за преподавателите е 50 %, а заедно с прекаралите COVID-19 – стига до 72%. При чуждестранните студенти делът на ваксинираните е най-голям – 85%, докато при българските студенти е едва 20%.

От 13 септември продължава ваксинационната кампания на територията на университета с изнесен пункт на РЗИ-Плевен. В обособени пунктове, единият в двора на ректората, а другият – в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, ще се извършват бързи антигенни тестове. Ще се поддържа актуален регистър на ваксинираните, както и на положителните за COVID-19 лица, за които ще се уведомява своевременно РЗИ-Плевен.