Мил жест в плевенската университетска болница "Д-р Георги Странски"

Родено преди близо четвърт век като недоносено дете направи дарение за Неонатологията, в която го спасяват

Мил жест в плевенската университетска болница „Д-р Г. Странски“ – родено преди 23 години недоносено момиче, днес вече пораснала здрава, млада жена, направи дарение за Клиниката по неонатология, в която я спасяват навремето.

“Изискванията към здравната система и работещите в нея непрекъснато нарастват, а малко хора оценяват финансовите затруднения, които имат неонатологичните интензивни отделения в условията на съвременното финансиране на здравеопазването”, разказа доц. д-р Виктория Атанасова, началник на клиниката. Още по-малко осъзнават, че могат да помогнат, добавя тя.

Неонатологията като наука и специалност в медицината е немислима без съвременна апаратура, средства за която се отделят трудно. Затова българските неонатологични звена се нуждаят непрекъснато от нова апаратура, за да могат да се справят с трудните си пациенти, най-много от които са недоносените деца. Затова бяхме много развълнувани от жеста, който направи за нас една наша порастнала пациентка - Александра, родена недоносена с тегло 900 грама през 1998 година и отгледана от тогавашния екип на клиниката с ръководител д-р Радосвета Росманова. Александра инициира от фирмата, за която работи, дарение на електроди за монитор за витални показатели - апарат, който е от най-необходимите за оцеляването на недоносените деца. Ние сме благодарни на Александра за този жест на благородство и признателност, който тя направи и наистина не всеки ден недоносено порастнало вече дете, станало възрастен, прави такива дарения,незабравяйки миналото, каза още доц. Атанасова.