Испански специалист помага в подготовката на Ивет Горанова

Антонио Олива отново е на посещение в България

Националният отбор на България в Олимпийското карате е на подготвителен лагер в Белмекен. Испанският специалист сенсей Антонио Олива отново е на посещение в България, като поводът му и за тази визита е да помогне в подготовката на националите по карате. През последните години световнопризнатият международен инструктор работи в тясно сътрудничество с Българска национална федерация Карате. Олива е носител на 9-ти дан по карате и един от най-добрите инструктори по карате в световен мащаб. Още през 2019 г. той предрече, че Ивет Горанова ще стане Олимпийски шампион. В интервю Олива сподели с медиите: "Българските състезатели са таланти, природно надарени са да постигат успехи. Единственото, което ни трябва е вярата. Преди ни трябваше лидер, модел за подражание. Сега този лидер е Ивет, която побеждава. Другите състезатели виждат примера и също казват – Аз мога, щом тя може да победи, значи и аз мога. Тя безспорно е примерът, който следват младите състезатели“ - тези негови думи са по-верни от всякога след Олимпийската титла от Токио 2020.

Треньорският състав Ангел Ленков и Борислав Иванов се допълва от кондиционния треньор Светослав Топузов, а друразовите тренировки каратеките ни съчетават с покоряването на още един връх - "Зъбчето". Той се извисява над Белмекен и на малко повече от 2000 м н.в. Този лагер е част от подготовката на националите за Световното първенство в Дубай през месец ноември.

Предстоят още няколко турнира за всички каратеки на БНФК - Премиер лига в Москва (мъже и жени) на 1 Октомври и Националния шампионат на 2 Октомври в Русе, което е едно от най-важните състезания в календара.