Военни от ЕЦНП - Плевен участват в тренировка в зоната на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтеа"

От българска страна в учението участват над 60 души личен състав и 18 единици техника

Контингент от Въоръжените сили на Р България, включен в състава на междинния регионален резерв на операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“, участва в оперативната тренировка „Quick Response – 21”, която се провежда от 20 септември до 3 октомври в Босна и Херцеговина.

Съставът на контингента включва национален поддържащ елемент, комуникационно-информационен модул от Стационарната КИС и механизирана рота, окомплектована с военнослужещи от 29-ти механизиран баталъон – Шумен към ЕЦНП – Плевен, 61-ва механизирана бригада - Карлово и 110-ти логистичен полк – Пловдив. Учението има за цел да се уеднаквят стандартните процедури при изпълнение на съвместни задачи, както и да се повиши оперативната съвместимост.

Тренировката е планирана да премине в 4 фази, по време на които ще се извърши интеграция на ротата в състава на многонационален батальон, в който са включени формирования от България, Румъния, Турция, Австрия, Унгария и Словакия. Планира се изпълнението на задачи по патрулиране, ескортиране, конвоиране, охрана на обекти и евакуация.

От българска страна в учението участват над 60 души личен състав и 18 единици техника под ръководството на националния командир в Босна и Херцеговина полковник Иван Иванов и помощник-националния командир подполковник Георги Георгиев – командир на 29-ти мб.